Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Що думають про святкування 8 березня відома ілюстраторка, музикант, психологиня, письменниця, філологиня-японістка, програміст і бізнес-леді різних проектів ...
Хто з них навряд чи отримає подарунок, хто прикидається шлангом, а хто всім серцем любить Міжнародний жіночий день?
 Ми зібрали 10 відношень і цікавих особистих асоціацій з цим особливим днем весни ​​від абсолютно різних людей з кардинально різних сфер діяльності.
Поскролили читати разом!

 

Надія Кушнір (Надьожна)
Ілюстраторка, авторка колекції “Гусь”

8 березня тяжко назвати святом з великої букви, але я святкую і купую мамі квіти. Це свято не забирає ні у мене, ні у кого права робити приємності у всі інші дні. Останні роки воно викликає ще більше агресії у всіх навколо, у мене ж навпаки. Я не часто отримую будь-що і не часто мені роблять приємності, тому я не хочу відмовлятися від просто ще одного чергового приводу:)
Але я не дуже люблю, коли змушують скидатися на тюльпани на роботі (та і взагалі , коли когось щось змушують) але абсолютно прихильна до будь-яких справді щирих прагнень зробити комусь приємне. Цього року вітань я недочекаюсь, але і нічо:) Теж не трагедія. Короче, робіть людям приємне і сьомого, і восьмого, і постійно.


Костя Заіка
музика, перкусіоніст, викладач ритміки та гри на перкусії, засновник школи Chutno School.
Instagram:
 @chutnoschool

Вважаю, що це свято вшанування жінок, жіночої енергії, жіночого стилю життя. Святкую та вітаю.
Ставлення до свята змінюється постійно разом із ставленням до жінок, яке базується на пережитому досвіді. Але кожного разу воно допомагає звернути увагу на все хороше що є в жінках!

 

Алла Рожкова
Психологиня

Facebook: Алла Рожкова

Я люблю 8 березня.
Для мене це свято весни, а також важливе нагадування про те, що я можу ставити цілі, досягати їх і займатися самореалізацією.
Важко уявити, що історично такі права у жінок були не завжди.
Також, це чудовий привід і можливість привітати своїх улюблених подруг, матусь, бабусь і колег, а з психологічної точки зору це дуже корисно. Вітання, подарунки, квіти - це сприяє позитивним емоціям.
Тож чудово, що є таке свято і я його дуже люблю.

 

Катя Бабкіна
Письменниця
Facebook: Kateryna Babkina

Я люблю свята і подарунки, і 8 березня вважаю дуже доречним святкувати.
Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир – так це свято називається насправді. День тюльпанчика чи День букета з мімоз мені подобається менше. Оскільки права жінок та міжнародний мир – це не щось, що має бути важливе лише для жінок, то вітати виключно жінок із цим святом я не бачу особливого сенсу. Відзначати можна всім разом, вітати одне одного, влаштовувати тематичні заходи, бесіди, дискусії чи вечірки. Як і всіх, мене вітали в дитинстві у школі і потім на роботі, доки я ще працювала в колективах. І я вітала маму з жіночим днем, особливо не замислюючись про те, що це за день такий. Але уже років з 10 напевне все це не видається сильно актуальним. В мене був смішний перехідний період – коли мені хотілося і подарунок на 8 березня, як всім, і рівних прав та самостійності. Але зрештою приходиш до того, що подарунки отримувати і дарувати – це круто і ніяк не утискає чиїхось прав і свобод, а от якщо для того, щоби отримати подарунок, чи тим паче просто отримати якусь корисну чи бажану штуку, треба чекати на 8 березня, то в житті щось пішло не туди, й треба це виправляти.

 

Лєра Польська 
Тренерка із візуалу та самопрезентаціі, фотографиня та арт-терапевтка

Facebook: Лера Польская

Найперша асоціація із 8 березня — День народження бабусі, перші проліски і золотаві гілочки мімози. У фотоальбомі маю знімок на полароїд, де ми всією сім‘єю посміхаємося у бабусиній вітальні. Мені там років сім. 
Різноманіття поглядів на цей день мене надихає, адже 8 березня має різне значення для різних поколінь — для когось це свято весни і жіночності, для когось — день жіночого руху і прав. 
І серед них немає «неправильного». Тож вітатиму чи ні, залежить від ставлення конкретної жінки в моєму оточенні до цієї дати. 
Сама ж привітань особливо не чекаю, ціную подарунки, і це не залежить від ступеня святковості дня. Хоча... Гілочка золотавої мімози точно порадує)


Аріна Сидоркіна
Філологиня-японістка, креативна директорка booyya 

Я вже давно пройшла всі стадії прийняття 8 березня. Колись я звіріла від фрази «Жінки - прикраса колективу», потім намагалась проникнутися історією свята і оспівувати в цей день подвиг безстрашних суфражисток, врешті-решт я навіть старалась зрозуміти і пробачити продавців тюльпанів.
Це свято оповито такою кількістю конотацій, що спроби думати про це можуть викликати напад шизофренії. Там все: права жінок, довгоочікувана весна, “совок”, мати, трудовий колектив і постмайданнадекоммунізація. Найменший невірний рух в цей день - і ти або “мамкін сексист”, або недолюблена феміністка.  Неважливо, чоловік ви, жінка або небінарна персона, найкращим рішенням восьмого березня буде просто не відсвічувати. Особисто я так і роблю. Якщо не виходить уникнути епіцентру цієї вакханалії і відсидітися вдома, я прикидаюся “шлангом” і дозволяю восьмому березню відбуватися. Іноді навіть з деяким ентузіазмом (але частіше без особливого) я випиваю винця в робочому колективі, дзвоню і вітаю маму, дякую зустрічних чоловіків за незграбні привітання. Мені стало зовсім не складно робити всякі ритуальні штуки в цей день. Але вони давно нічого не значать для мене - аж надто багато в цьому взаємовиключних значень.
А весну, фемінізм, жіночність і рівні права я святкую в будь-який день, коли мені тільки заманеться.

 

Андрій Ропан
Розробник

Так, я вважаю 8 березня святом і знаю історію його виникнення. Чомусь багато людей асоціюють його із "совком", хоча зародилося воно в Німеччині. Для мене це день, коли можна привітати знайомих дівчат/жінок. І дуже сподіваюся, що його не зачепить світове гендерне безумство.

Ярина Саєнко
Художниця - ілюстраторка, авторка колекції INSIDE

Instagram: @yaryna_sayenko

Я не дуже розумію чоловіків, які заявляють: день жінки щодня, я дарую квіти не раз на рік, тому 8 березня — це не свято, це умовності і ми тому не святкуємо (жінку тут взагалі не питають, тому це "ми" це цікавинка). Ця фразочка вже як кліше для мене, бо здебільшого це кажуть ті, хто взагалі не дарують своїм жінкам нічого, чомусь така от закономірність. 
Звісно, дати — це умовності. Чим далі тим більше це відчувається. Але я вважаю, що свят має бути багато. Бо свято — це можливість зробити когось трохи щасливішим, чому б не скористатися цим? Я дуже люблю дарувати подарунки, організовувати красиві вечори для друзів та родини. Намагаюсь в кожну зустріч внести елемент свята. І люблю коли і до мене так відносяться. Якщо торкнутися політичної складової цього свята, то я не є ярою феміністкою, ніколи голосно не відстоювала будь які позиції. Це стосуєтся будь якої сфери мого життя. Та я вдячна всім феміністкам, які це робили і роблять, якби не вони, я б не мала тієї свободи, яку маю. Тому моя думка — звісно ж варто святкувати!

 

Наталя Лотоцька
Керівниця школи англійської мови Green Country  

Facebook: Natalya Lototska  

З чим у мене асоціюється 8 березня? Із шкільними медоглядами. Відбувалися ідентично: всіх кудись вели і щось під кальку робили: або роздягали, або вручали подарунок, або цілували в щічку. Геть не сприймаю ось таких обов'язкових масових вітань. В чому моя заслуга народитися особою жіночої статі? За що маю отримати або дарувати вітання? 
Зовсім інше - це день народження, бо він Твій. Це якась точка відліку, нагода подумати про себе, своє життя, зібрати найрідніших і найближчих, або ж присвятити цей день собі коханій. 
Валентина, Новий Рік, Перший дзвоник, День Незалежності - це все якісь персональні свята про Тебе, про рідних, про досягнення, про боротьбу, про гордість, про підсумки.
У моєму колективі ми пропускаємо цю подію і не вітаємо один одного. Приводу принести квіти чи купити гостинців нам не потрібно - робимо це коли душа бажає свята :)
Але нехай той додатковий вихідний собі буде, бо весною так хочеться поніжитися під сонечком. Донедавна мене нервувала ось ця велика кількість вихідних навесні, але зараз щось всередині змінилося. Хочеться Жити на всі 100%, мати час для себе, для розвитку, відпочинку, для рідних і просто для Паузи.

 

Наталка Романів-Чикова 
Виконавча директорка Gifty

Для мене 8 березня - свято! Якось особливо у моєму оточенні його не святкують, але отримати подарунок від коханого завжди приємно...не залежно від дати на календарі;) 
Маму і свекруху вітаю обов'язково, так вже повелося що для них 8 березня є особливим святом, а мені - приємно бачити їхні усмішки. З подругами це чергова нагода зустрітися чи почутися, але до дати не прив'язуємося. Найбільше мені імпонує першочергове значення свята, коли жінки почали відстоювати право на освіту, гідні умови праці, достойну оплату, право голосувати та бути особистістю, а не тінню чоловіка. Свято рівних можливостей жінок і чоловіків - це те свято яке варто відзначати!

Якщо ти відносишся до тих, хто хоче зробитии приємне на 8 березня - колегам, партнерам, подругам, мамам - ось тут є класні ідеї: Подарунки на 8 березня.