Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Полюби Київ ще більше, прочитавши надихаюче інтерв'ю з гідом у капелюшку Софією Грабовецькою.

Київський гід на інтерв'ю з Гіфті

Чому ти стала гідом? Коли зрозуміла, що саме цим хочеш займатись?

Поєднати свою долю з туризмом я вирішила ще у старшій школі, хоча не зовсім розуміла, як саме. Конкретне усвідомлення себе як гіда-екскурсовода прийшло аж на 5 курсі університету, коли 80-річна художниця з Німеччини - пані Джудіт - після трьох днів прогулянок зі мною поставила чітке питання “Чому ви нікому не розповідаєте про те, що так добре робите?” І я почала розповідати. За тиждень з’явилася назва проекту (Walk&Talk), за пару тижнів - логотип, за півтора місяця - сайт. Відступати було нікуди.

Коли ти провела свою першу екскурсію? Для кого, за яким маршрутом?

Якщо говорити саме про професійну екскурсію, а не прогулянки для друзів, то влітку 2013 р. Я тільки-но закінчила 2 курс історичного факультету, а на Узвозі відкрився ресторан “Канапа”. Його арт-менеджер Тетяна Костенко хотіла створити у Києві щось схоже на проект “Вартові Львова”, і ми з моїм товаришем Лесем Якимчуком придумали 2 прогулянкових маршрути “Янголи та Демони”. От саме Янгольським маршрутом я й повела пані Тетяну: розповідала і показувала крилатих істот на Андріївському узвозі, Михайлівській площі, Великій Житомирській, Пейзажній алеї.

Софія Грабовецька столичний гід з еко сумкою ГіфтіЗакінчуватися прогулянка мала на Воздвиженці. У той час туди вели старі дерев’яні сходи, які зараз на реконструкції. Час був пізній (екскурсії задумувалися як вечірні, тому тестували їх у сутінках), на краю Старокиївської гори темно, сходи теж не освічувалися. Пані Тетяні довелося спускатися, долаючи власний страх. Однак, мені здається, саме ця частина їй запам’яталася найбільше.

Як ти вигадуєш тури по Києву і складаєш свої маршрути? Звідки ти дізнаєшся про цікаві місця?

Деякі маршрути складаються самі собою. Так було, наприклад, з Янголами. Маршрут мав бути поруч із рестораном, і в ході роботи в мене склалося враження, що Янголи розмістилися там навколо, наче навмисно. З того часу я їх колекціоную по всьому Києву.

Подібна ситуація склалася із замовленням тематичної прогулянки “Французький Київ” для учнів приватної школи “Афіни”. В ході детального вибору пам’яток для показу з’ясувалося, що більшість із них входить у звичайні оглядові маршрути, просто поза увагою залишалися певні деталі, які ідеально склалися у “французький” пазл. Загалом, маршрути я вигадую конкретно під замовника.

Тематична прогулянка Французьким Києвом

Навіть одна й та сама оглядова прогулянка кожного разу різна: комусь цікава історія, комусь - місцева кухня, а ще комусь - вуличне мистецтво, але разом з тим, всі хочуть побачити й основні київські пам’ятки. Тож доводиться кожного разу міксувати і створювати індивідуальні коктейлі. Про цікаві місця дізнаюся або під час самостійних прогулянок (ніколи не можу пройти повз нову арку, чи не заглянути у відчинені двері під’їзду), або з соцмереж.

Старовинні місця в КиєвіХто замовляє в тебе екскурсії? Є хтось, хто дуже запам’ятався?

Найрізноманітніші люди. Серед замовників: вчителі, дипломати, програмісти, бізнесмени, ресторатори, батьки, діти, закохані пари, найкращі друзі… Цей список можна продовжувати безкінечно! З тих, хто найбільше запам’ятався:

  • Рупеш і Кушагра, двоє найкращих друзів з Індії - провели разом сім годин, а враження, наче були знайомі все життя! Ми не лише подивилися місто, а й підібрали модні футболки у Всі.Свої, набили перебивачки з цитатами сучасних українських пісень і замовили копію картини з незвичним видом Бессарабки.
  • Соха, волонтер із Палестини - жінка була в Києві проїздом. Пункт її призначення в Україні - Черкаси. Ми зблизилися за три години на стільки, що провели разом цілий день. Навіть більше, ми ходили до ворожки у бар Лиса Гора і милувалися вечірнім Києвом з усеможливих оглядових майданчиків.
  • Майкл, вчитель танців із Кенії - настільки позитивна людина, передати словами неможливо! Ми пройшли за годину з копійками маршрут, який було заплановано на три, бо він був обмежений в часі. Зарядив мене на стільки, що хотілося обіймати всіх людей, які йшли мені назустріч після прогулянки.

Інтерв'ю Гіфті із гідом Грабовецькою

Ти багато мандруєш?

Так, особливо останнім часом, оскільки ми з чоловіком придбали машину. Ось у ці вихідні, наприклад, їдемо до Харкова. Тепер куди б ми не поїхали, скрізь замовляємо індивідуальні екскурсії. Мені подобається знайомитися з новими гідами і обмінюватися з ними досвідом і думками про туристичну сферу. За кордоном я бувала у Греції, Німеччині, Польщі, Британії, Франції, Туреччині, Нідерландах, багато об’їздила в США, навіть певний час проживала у Нью-Йорку. На черзі цього року ще Італія та Австрія.

Надихаючі місця очами столичного гідаРозкажи про 5 місць Києва, які тебе найбільше надихають.

  • Солдатська Слобідка і Афанасіївський Яр. Це історичні місцевості в Києві, які охоплюють вулиці Гоголівську, Бульварно-Кудрявську, О. Гончара, В. Липинського та ін. Я виросла в цьому районі. Відповідно усі дитячі спогади зав’язані саме в цьому вузлику. Люблю блукати ним.
  • Замок Барона. Найулюбленіший будинок у Києві. Його шпиль заворожував мене ще змалечку. Через дорогу є лавочка, сидячи на якій можна милуватися будівлею хоч цілий день.
  • Мистецький центр “Локація”. Надзвичайний заклад, з балкона якого відкривається чарівний вид на будинок митрополита і територію Софії Київської. В галереї також працює кав’ярня. Ідеальне місце для усамітнення.
  • Андріївський пагорб. Краєвид, який заполонив серце імператриці Єлизавети, не залишає байдужою ні мене, ні моїх гостей. Мости, Дніпро, Поділ… Одна з улюблених частин Києва як на долоні.
  • Рибальський міст. Це місце можна ще назвати “Маленька Одеса”. Колись він сполучав собою Поділ і Рибальський острів, але з 2009 р. втратив своє значення. Його мали розібрати, однак процес зупинився. Особливо гарно приходити туди на заході сонця.

Дякуємо Софії за цікаві відповіді! На Софії наша торбинка Cities, яку можна замовити в нашій крамничці ТУТ.

Замовити екскурсію у Софії можна на сайті https://walk-n-talk.com.ua/

Фотографії від чудової Дарини Миронець