Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

У чому секрет стиглого авокадо, як позбутися запаху риби та чи варто замочувати ножі? Який він — календар «Смачний рік» та як його створювали? Питаємо у тих, хто за ним стоїть — авторку Світлану Левицьку та ілюстраторку Оксану Драчковську.

 

 

Світлана Левицька: автор, фудексперт, кулінарний експериментатор

— Світлано, як ви стали фудекспертом та чим займалися раніше? 

Раніше я була юристом і працювала у держструктурі  Але як тільки мені у якійсь справі стає нудно, я шукаю щось новіше і цікавіше: від фотографа до офіційного представника компанії, яка розробляє вишивки.  

— Що найчастіше готуєте вдома та скільки часу займає процес? Чи є улюблений рецепт?

Оскільки у мене блог якось випадково став кулінарним, то можна сказати, що я живу на кухні. А готую постійно різне. Хіба, можливо, яєчня на сніданок — то класика. 

Серед улюблених страв з календаря — ромова пасочка з бонусних рецептів. А ще не уявляю життя без тим‘яну та коріандру. 

Та мої уподобання такі ж мінливі, як і я сама. Один рік я люблю капусту, а інший терпіти її не можу. Люблю, коли є щось нове і цікаве постійно, не прив’язуюсь до чогось одного. З останнього — мариновані перчики у бальзамічному оцті. 

 

 

— Поділіться кулінарними фейлами! Чи вірите ви, що настрій кухаря впливає на їжу? 

Кулінарні фейли стаються так часто, що складно виділити якийсь один. Приготування їжі — це завжди експерименти, часом не надто вдалі. То забув додати основний інгредієнт, то світло вимкнуть, а в тебе тісто дріжджове в духовці. 

На саму їжу впливає зосередженість на тому, що робиш. А іноді це просто вдача, як із тістом.

— Що думаєте про напівфабрикати? 

Для тих, хто не має часу — це вихід. Але сама не дуже їх люблю, як і загалом грітої їжі чи «запасів». Навіть для великої компанії намагаюсь приготувати так, щоб залишилось по мінімуму. 

— Розкажіть про досвід скидання ваги. Я була вражена дізнавшись про 40 кг! Я тут 3 зайві кг не можу скинути. Знімаю капелюха!

Це мій марафон тривалістю в життя *сміється*. Я з дитинства борюся із зайвим і періодично то я його, то воно мене. Насправді це не складно, якщо точно знаєш для чого це потрібно. Я хотіла донечку. 

Підійшла до цілі з розумом, не впадала у крайнощі, намагалась зрозуміти суть речей, вчилася, багато читала, їздила на семінари до найкращих фахівців. Чотири роки я жила тільки нутриціологією. Так навіть вдалося подолати діабет, який розвивався.

Скинути під силу кожному, а от задача «із зірочкою»  — втримати. Це основна проблема всіх, хто тривалий час займається фігурою. Бо вони здобувають результати та знов повертаються до минулих кілограмів.

— Як це поєднати з готуванням? Наприклад, як приготувати торт чи пиріг і при цьому не спробувати?

Не готувала тортів і пирогів :) Тільки нещодавно почала, намагаючись адаптувати їх під збалансований раціон. Люди люблять солоденьке і регулярно просять десерти. 

 

 

— Які публікації з останніх найпопулярніші? 

Найпопулярніша у мене лінива ачма з лаваша. Більше збережень на десертах, але на диво останній суп-пюре з гарбуза набирає обертів! 

— Як багато в блозі авторських рецептів? 

Ніколи не рахувала. Практично всі рецепти на моїй сторінці адаптовані. В них зменшено жирність, цукри та кількість перероблених продуктів, щоб отримати не тільки смачну страву, а ще й максимум корисного.

 

 

—  За якими фудблогерами ви слідкуєте? 

Я підписана на кількох, але не можу сказати, що слідкую — фізично не маю часу. Коли гортаю інстаграм, то хочеться дивитись не фудблогерів, а тих людей, які насправді цікаві.

— У вас доволі багато фоловерів. В чому секрет популярності? Чи допомагає вам хтось?

Думаю, що у відеозйомці. Мої домашні зовсім не вміють ні знімати, ні фотографувати. Усе роблю сама. 

 

 

— Для кого цей календар? 

Окрім кулінарних рецептів календар також містить кухонні лайфхаки та поради для здоров‘я.  Думаю, що кожен у ньому може знайти щось своє: і швидкі рецепти на кожен день, й інформацію, якої не знав. 

— Які труднощі були в розробці календаря? 

Ближче до кінця роботи було важче шукати теми. Мені здавалось, що я вже про все написала. Але найскладнішим був сам формат календаря, бо ніде «розгулятися» з довгими рецептами.

Були і «ляпи» через автозаміну. В порадах я писала про заточку ножів. На етапі створення ілюстрацій здивувалася, побачивши малюнок ножів, які приймають ванну. Виявилось, що «точити ножі» замінило на «мочити ножі» і проілюстровано було буквально. Довелося вкотре перечитувати весь календар і шукати подібні «поради». Тепер я точно знаю як народжуються міфи! Уявила як люди щотижня вимочують ножі, приписуючи цьому обряду якісь чудодійні властивості. 

— Чи задоволені ви продуктом, який вийшов

В цілому, так! Це був новий цікавий досвід, а я люблю все нове. Тепер знаю скільки праці за цим стоїть на кожному етапі — від написання до виходу у світ. Маю надію, що календар людям не просто сподобається, а й стане надійним помічником.

 

 

Оксана Драчковська: ілюстраторка, мандрівниця, поціновувачка тирамісу 

— Оксано, розкажіть про себе та свою роботу!

Живу і працюю у Львові у власній майстерні. Ілюстрацією займаюся 5 років. За часів навчання в академії й гадки не мала, що буду ілюструвати. Уявляла себе на масштабних розписах або з великими полотнами. Та дуже щаслива, що обрала саме цю сферу.

 

 

— Звідки черпали натхнення для роботи з календарем?

Я дуже люблю мандрувати. Це мій ресурс для всього в житті. Цей кулінарний календар я малювала в Італії. В країні смачної їжі :)  Я дуже люблю як італійці ставляться до кулінарії та до життя. І те, і те є для них джерелом насолоди. Власне, на обкладинці тірамісу, бо це мій улюблений десерт.

— Які були особливості в оформленні календаря «Смачний рік»? Чи важко малювати те, що ніколи не готував, ще й  так, щоб воно виглядало смачним?

Найцікавіше було знаходити цікаві й водночас прості рецепти. Малювати апетитну їжу коли тобі це подобається не складно. Я шукала багато референсів для тих страв, які ніколи не готувала.

— Яка ваша улюблена страва з календаря? Чи готували ви щось за рецептами, користувалися порадами?

Відкрила для себе в яких продуктах знаходяться ті чи інші вітаміни, що та в яких кількостях варто їсти. Я дуже люблю овочі, тож мене зацікавили всі овочеві страви! Та я б все спробували приготувати (крім м’яса, бо я його не їм), адже рецепти зовсім не складні.

 

 

— Для кого цей календар?

Цей календар — геніальна штука для таких, як я, котрі не люблять шукати інформацію про їжу в інтернеті та не мають фантазії до кулінарії. Він також здатний надихнути на щось нове досвідчених кухарів та прокачати знання з нутріціології. Загалом, він для всіх. Тільки подумати, 365 усіляких порад та рецептів!  

— Як ви бачите продовження колекції? Чи сподобався календар на виході?

Так, мені дуже сподобався календар! Ілюстрації — його важливі складові, бо побачивши картинку, людині простіше запам'ятати такі речі. Я й сама колись про це читала, але постійно забувала. Тепер є «Смачний рік» під рукою! 

Думаю хороша ідея була б ще зробити кулінарний блокнот і планер на холодильник. 

***

Підписуйтесь на Instagram Світлани та Оксани!

Читайте також про інші наші календарі у матеріалі «ТОП-5 незвичайних календарів на новий рік: Гусь, смаколики, англійська, натхнення та неймовірний Київ»