Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Женя Олійник - українська ілюстраторка, журналістка та культурологиня. Спільно з Gifty створила свою першу колекцію подарунків із легкими та іронічними ілюстраціями. До неї ввійшли: датований планувальник на 2020 рік «Антипланер» – помічник усіх тих, хто втомився від дедлайнів і нескінченної кількості задач, стікери «Усе горить» у стилі «Антипланера» та оригінальні новорічні листівки, серед яких «Новорічні резолюшинз», "Новорічні обіцянки" та листівка-розмальовка «Антистрес». 

 

Автор Антипланера Женя Олійник

 

Женю, як прийшла ідея створення антипланера? 

Антипланер – тому що планер-бунтівник! Я сама не користуюся планувальниками – записую все в телефоні, на зворотах скетчів (до речі, у мене також немає постійного скетчбука, лише якісь випадкові  зв’язки з пачкою офісного паперу), у збережені повідомлення в телеграмі, ще кудись. Можливо, це якийсь спосіб ігнорувати реальність, де я вимагаю від себе і роблю значно більше, ніж можу, і страждаю через це. Мені бракує навичок грамотного  тайм-менеджменту, який би дозволив мені працювати в комфортному для мене (тобто повільному) темпі, і нагадувань, що треба вміти вчасно зупинитися, щоб поїсти чи поспати. Антипланер – це моя спроба розв'язати цю проблему і малювала я його, перш за все, для себе.

Як би ти назвала цей планер одним прикметником? Який він?

Людяний, сподіваюсь.

Для кого він?

Для людей, у яких мало енергії, зате високі вимоги до себе.

 

Антипланер на 2020 рік від Гіфті зі стікерами

 

Чому він так швидко став таким популярним? У чому секрет? 

У котиках, звісно. Все, де є котики, приречене на успіх.

Горіти роботою і згоріти на роботі – де та грань?

Можу роздавати нудні поради хіба для фрілансерів: порахувати свої продуктивні години праці і не працювати понаднормово, планувати відпочинок, спати не менше 8 годин, знайти собі хобі, не пов’язане з роботою (так, я сказала «хобі»).
Є така популярна фраза: «Перетвори своє захоплення на свою роботу і не працюватимеш жодного дня». Її часто справедливо перефразовують на: «Перетвори своє захоплення на свою роботу і у тебе ніколи не буде вихідних, будь-яка критика нищитиме твою самооцінку, і зрештою ти зненавидиш свою справу і себе». Думаю, коли ти більше не можеш пригадати, чому тобі взагалі подобалося займатися тим, чим ти займаєшся – треба брати тривалу відпустку.

 

Антипланер та стікери Все горить

 

Ти вчилася на культуролога, потім на журналіста, працювала на радіо, а потім стала ілюстраторкою. Що стало поштовхом? Коли відчула, що хочеш бути художницею?

Трохи не так. Спочатку на журналістку – бо у школі добре писала твори. Потім на культурологиню – бо в інституті почала працювати й зрозуміла, що найбільше мені подобається писати про культуру, а без ґрунтовної бази це робити важкувато. А потім – на ілюстраторку, бо зрозуміла, що постійне спілкування з людьми мене виснажує і нормально заробляти на текстах у мене не вийде. А малювала я завжди, просто коли треба було обирати першу професію, не спало на думку, що це якась серйозна робота. Joke on me, як кажуть.

Яку школу чи курси ти б порадила пройти тому, хто хоче займатися дизайном? 

Я пройшла два курси з ілюстрації в Projector і раджу цю школу і новачкам, і професіоналам – там дуже класні кураторки. Було важко, бо я мусила працювати фултайм і одночасно вчитися. Тому я б радила робити собі хорошу фінансову подушку, щоб не вибирати між домашкою і підробітком. 

Які муки й радості роботи ілюстраторкою?

Найбільша ілюстраторська мука – і я усвідомила це лише нещодавно – це неможливість відділити свої картинки від себе. Кажуть, що ти – це не твоя робота, але для мене це, мабуть, ніколи не буде повністю так. Коли я роблю якісь не надто насичені смислами речі, мені легше, але я не дуже люблю такі завдання.

Які замовлення тобі найцікавіші? 

Мені цікаво ілюструвати складні теми, тексти чи переживання. Як змусити глядача відчувати сильні емоції? Задача завжди одна й та сама, а от інструментів – безліч. Цікаво намагатись знайти, що спрацює.

Якби ти створювала книгу й ілюстрації до неї, що б це була за книга?

Я б хотіла намалювати графічний роман, щоб не розрізнювати малювання і письмо, але поки що не впевнена, що маю достатньо сказати світу.

 

Українська іллюстраторка Гіфті

 

Як починаєш роботу? Чи є улюблені матеріали, техніки, стилі? 

Схема роботи у мене така (якщо це ілюстрації до тексту чи обкладинка книжки): я читаю текст, записую ключові слова та ідеї, замальовую перші образи, які виникають. Потім формулюю основну ідею ілюстрації і генерую якомога більше ідей для картинки. Важливо генерувати у кілька підходів, даючи мозку час відпочити і перетравити те, що вже придумано. Зазвичай я малюю на планшеті, але ескізи намагаюсь робити на папері і потім сканувати. Іноді поєдную якісь техніки. Мені дуже хочеться мати впізнаваний уніфікований стиль, але для кожного нового брифу я наче перевинаходжу саму себе під завдання, які переді мною стоять.

Хто твої улюблені ілюстратори? За якими світовими та українськими ілюстраторами ти слідкуєш? Хто тебе надихає? 

Я відчуваю конкуренцію серед українських ілюстраторів, і це класно! Причому вона поєднується з великою солідарністю усередині спільноти. Слідкую за роботами Ані Іваненко і Жені Полосіної, Наташі Левицької, Тані Якунової. Улюблені постійно міняються. Зараз, наприклад, у захваті від @vikapica, хочу все малювати, як вона. А надихає мене, найбільше, здається, Сергій Майдуков. Не знаю, чому, але коли я забуваю, що малювати – це дуже цікаво, мені достатньо просто прочитати будь-яке інтерв’ю з ним. У нього якийсь неймовірний оптимізм щодо професії, навіть коли він говорить про невдачі.

Чого ти чекаєш від колаборації із Гіфті? 

Для мене це перший досвід створення прикладних речей, і я навіть не уявляла, скільки втіхи це мені принесе. Якщо блокнот когось розрадить чи розсмішить – це супер.

 

Листівки Новорічні резолюшинз Новорічні обіцянки та листівка-розмальовка Антистрес

 

Що найважливіше в подарунку? 

У подарунку найважливіше – це відчуття того, що людина, яка дарує, тебе справді знає.

Яка річ з Гіфті тобі імпонує найбільше?

Блокнот про море, будь ласка.


Колекцію Жені Олійник можна переглянути ТУТ.