Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

BIG SUMMER SALE з 10.07 до 12.08
 

Ніщо не пришвидшує серцебиття шукачів пригод так, як відкриття ще невідомих шматочків пазлу Міста та додатковий привід завітати у вже давно знайомі місця чи куди все ніяк не дійдуть ноги.

Gifty разом із Софією Грабовецькою, відомої як “Гід у капелюшку”, розробили для тебе прогулянку-квест двориками Києва. Від Софії — віртуальна екскурсія, від Gifty — подарунки за проходження квесту, з тебе — азарт до гри. Вйо!

Правила проходження квесту

Ми підібрали сім двориків у Верхньому місті та заховали в них замочки із логотипом Gifty. Знаходь та фотографуй їх! У фінальній точці екскурсії — нашій крамничці з двориком на вул. Костьольній, 4 — отримай знижку в розмірі 20% на всі товари. 

Хочеш додатковий подарунок? Опублікуй фото замочків на своїй сторінці у соціальних мережах з хештегом #giftyquest2023, та тегни нас, щоб ми про тебе дізналися:

За це отримаєш колекцію артових листівок «Неймовірний Київ» Олександра Шатохіна.

Маршрут

Пропонуємо стартувати від Львівської площі. Крокуй вулицею Ярославів Вал, адже саме тут заховалися перші кілька двориків маршруту.

  • Дворик Амелі: вул. Ярославів Вал, 21/20

У дворик на перехресті вулиць Ярославів Вал та Олеся Гончара можна потрапити, спустившись вниз до будинку Олеся Гончара, 22. Проходячи на подвір’я, зверни увагу на бордову цегляну стіну зліва — на мурал, створений в рамках проєкту «City Art» у 2015 році художником Олександром Гребенюком з творчого гурту «Добрі люди». Він присвячений журналістам. Олександр вважає цю професію в Україні важливою і навіть небезпечною. Його робота одержала назву «Selfmademan» – «Людина, яка досягла всього сама».

Якщо стояти обличчям до муралу, то у глибині позаду буде клумба, яка асоціюється фільмом «Амелі». Серед квітів і зелені заховалися різні персонажі, серед яких – гном. Можна уявити, що це саме той, який раніше стояв у Парижі на клумбі батька головної героїні кіно, але втік від нього у подорож. Схоже, Київ так припав гному до душі, що він залишився тут.

Поблукай у дворі, розглядаючи нумерацію будинків. Цікаво, чи вдасться знайти адресну табличку з незвичною літерою біля номера – 21Л? Не двір, а справжній лабіринт! А все тому, що колись цю садибу розбудовував один… селянин! Й. Сидоров розбагатів на будівництві Транссибірської магістралі й почав скуповувати землю у Верхньому Києві. До 1917-го в його власності було 17 000 метрів квадратних, що становить трохи менше, ніж розміри двох футбольних полів! Чим же ж саме заробив собі грошей чоловік? Він був землекопом. Саме тому на фасаді головного будинку зроблено медальйон із зображенням колеса, кайла, лопати та латинським девізом «Ora et labora»  – «Молись і працюй». Ці атрибути грабаря в поєднанні з девізом чернечого ордену бенедиктинців символізують шлях до багатства домовласника.

  • «Три в одному»: вул. Ярославів Вал, 16

Колись на цьому місці цвів розкішний фруктовий сад. Проте місто розширялося, і ділянка охоче продавалася й перекуповувалася, аж поки у 1897 році оперний співак та підприємець Михаїл Михайлов не звів на ній цегляний чотириповерховий будинок. Пройшовши крізь дивно розписану арку, ти опинишся на подвір’ї номер один. Так-так, крізь арку жовтого флігеля ви далі вийдеш на подвір’я Ярославого Валу, 16Б, а далі вже у третій двір з боку вулиці Рейтарської, де знаходиться «Рейтарська Circle».

Але зажди, не спіши! Зверни увагу на кам'яну прибудову праворуч – спуск у підвал. У ньому весь час працюють різні заклади, але є дещо незмінне. Якщо уважно порозглядати стіни добудови, можна помітити клеймовані цеглини. Це – справжня старовинна київська цегла, з якої на межі 19-20 століть будували наше місто. Вона має специфічний жовтий відтінок, а клеймо – то ніщо інше як ініціали власника цегельного заводу. На початку 20 століття клеймо виконувало функцію своєрідного “знаку якості” та реклами. 

Тепер крокуй в бік Рейтарської. У наступних двориках можна затриматися у шоурумі квітів, придбати плівку для фотоапарата, випити келих чогось на даху круглої модернової будівлі й навіть відшукати кам’яних “скіфських” баб, які охороняють металеві двері – колишній вхід у мистецьку галерею. Її вже давно нема, а баби є. Хоч щось у Києві вічне. 

  • Дворик з вОронами: вул. Рейтарська, 9 

Мабуть, найвідоміший секретний дворик столиці. Ще з 1990-х тут живуть незвичайні мешканці – чорні вОрони. Свого часу пернатих тримали “поважні люди”, і було їх аж четверо. Тепер птахів двоє, один із яких геть новенький. Малюк Крим оселився в клітці в середині весни і став компаньйоном старожила Крума. 

За птахами доглядають працівники кав’ярні «Каштан». Цей заклад відкрили у 2017-му, і відтоді він став магнітом для творчої молоді, за якою сюди потягнулися й інші бізнеси. Так з дворика з воронами виріс справжній Рейтарський “двіж”, своєрідна культура. Зараз тут працюють два заклади, крамниці одягу, можна пограти у настільний теніс, поспостерігати за круками і пороздивлятися тематичний мурал «Вісник добрих новин» – роботу художника Олександра Бритцева зі згаданої вище групи «Добрі люди».

  • Дворик «Трансформера»: вул. Велика Житомирська, 19Б

У будівлі в стилі німецької фахверкової архітектури протягом певного часу розміщується майданчик для заходів та подій під назвою «Трансформер». Завдяки цій організації кілька років тому в центрі міста дерева прикрасили дерев’яними доробками, фігурки жар-птиць зробили яскравішим Сквер інтелігентів за будівлею «Трансформера», а на перехресті вулиць Стрілецької та Стрітенської створено арт-парковку. Звідти до офісу перенесли кілька пам’ятників: коня з кухонного приладдя та дівчину з електронних дротів. Згодом «Трансформер» сприяв друку збірки творів Пантелеймона Куліша, тож команда вирішила замовити пам’ятник і на честь письменника. Його теж можна побачити у дворі. 

Звідси відкривається гарний вид на дзвіницю Софійського собору та мурал «Час змін». Роздивись його уважно, він досі залишається актуальним, як і у 2014. 

  • Дворик RockFellow 210: вул. Алли Тарасової, 2/10

Дуже функціональне місце на мапі Києва. Це і дворик, і кафе, і антикінотеатр, і ігрові зали, і навіть караоке! Та що там: у них навіть є дерево, що росте з паркану! Все це буквально в двох кроках від Софійської площі. 

На жаль, про сам будинок нічого невідомо, але… є легенда. Кажуть, що перший власник будівлі мав дуже складну вдачу, весь час був всім незадоволений, і те й робив, що сварився з сусідами. Один із них не витримав і звенувся до київської відьми по допомогу (як відомо: не всі киянки відьми, але всяка відьма – киянка). Чаклунка перетворила скандаліста на дерево на 100 років, аби він мав час подумати над своєю поведінкою. Так досі те дерево і росте, для нього навіть зробили отвір у паркані. Поруч з ним і шукайте замочок.

  • «Творчий дворик»: вул. Малопідвальна, 12/10

Ще у 1887-му це було “пустопорожнє” місце на мапі Києва, аж ось – виріс характерний зразок київської архітектури кінця 19 століття. 

У 1918 році в будинку мешкав нащадок козацького роду Дорошенків – історик Петро Дорошенко. В часи Української революції він був уповноваженим у справах мистецтв Української Держави і УНР, був визнаний першою особою в Українській Державі на випадок смерті, хвороби чи перебування за межами держави гетьмана Скоропадського, а ще сприяв розвитку Музею українських старожитностей у Чернігові, університетів, театрів, реставрації Андріївської церкви та Софійського собору. Словом, людина наша і дуже за мистецтво. Тож не дивно, що до дворика тягнуться творчі люди: тут працює гончарна майстерня «Яр», а трохи нижче по сусідству за сірою металевою брамою  – музей-майстерня Володимира Мельниченка й Ади Рибачук «АРВМ». Роботи пари прикрашають Палац дітей та юнацва, це їхні мозаки нещодавно відновили в будівлі Центрального автовокзалу, і саме вони – автори Стіни пам’яті біля крематорію на Байковому кладовищі. Її у радянські часи залили бетоном з “ідеологічних” міркувань, але зараз потроху розчищають. 

Музей проводить різні заходи, тож потрапити у їхню частину дворика можливо, слідкуючи за анонсами на сторінці простору.

  • «Дворик подарунків» Gifty, вул. Костьольна, 4

Понад століття тому в будинку під номером 4 активно діяла «Скоропечатная А.М. Горелика», яка спеціалізувалася на друкуванні книг, конвертів, рахунків, меню, запрошень і багато чого іншого. Друкарні вже давно не існує, але аромат свіжого паперу залишився. Це пахнуть блокноти, листівки, календарі, планери та інші милі подарунки. Тут є великий вибір речей, створених разом з українськими ілюстраторами: Сергієм Майдуковим, Олександром Шатохіним, Ольгою Гайдамакою, Альбіною Колесніченко, Надьожною та іншими. Сюди приходять за особливими подарунками для себе, рідних та друзів: тих, що поряд, і тих, що за кордоном.

Є також невеличкий затишний дворик, в якому чудово проводити вечірні зустрічі та майстер-класи, відпочити після насиченої прогулянки (такої, як наша екскурсія). У ньому розміщені роботи українською скульпторки Анни Надуди, готові до позування для ваших фото ;) 

Шоурум працює у будні з 10:00 до 18:00. Щоб потрапити туди, відчиняйте двері під’їзду кодом 1380 та піднімайтеся сходами до крамнички, а далі — у дворик. Тільки тссс! Це секрет, яким варто поділитися зі всіма ;)