Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

BIG SUMMER SALE з 10.07 до 12.08
 

Що робити з нехочухами? Як справлятися з мамаськими обов’язками? Що допомагає допомагає тримати дисципліну і дружні стосунки з дітьми, мотивує дітей навчатися?

Ми попросили Світлану,  засновницю бренду Гіфті та маму 5 дітей написати свої секрети та поради молодим мамам. Ловіть, якщо тема дітей вам актуальна.

Для кожного дитячого віку є свої нюанси, свої труднощі, а в кожній сім’ї - своя ситуація. Спробую накидати кілька речей, що справді допомагають нам і є універсальними.

1. Спорт

Перша порада - записати дитину на спорт. Це дисциплінує, дає здоровʼя, тренує в дітей силу волі та витривалість, дає впевненість і енергію. Ще у спортсменів є певний кодекс поваги до інших дітей із спорту, навіть з великою віковою різницею, налаштування на здорові звички, здорове харчування. Всі наші діти займаються спортом з 6 років і за це я вдячна чоловікові. Так, будуть моменти коли дитина скаже, що їй вже набридло. В такі моменти я б порадила проявити наполегливість. Це важлива навичка - не кидати те, що почав, особливо коли стало важко. Запишіть дитину на спорт чи танці, навіть якщо дитину не сильно тягне. З часом потягне.

2. Мандри

Розумію, що зараз це може бути тригером для багатьох, адже не всі мають можливості їздити за кордон. Але всі барʼєри - в нашій голові. Можна ходити з дітьми в походи, поїхати в сусіднє місто чи село, сходити в гори. Моє глибоке переконання - що мандрівки потрібні, щоб розширювати світогляд, адже люди по натурі дуже консервативні. Важливо бачити різні міста, різну природу, різні культури, спосіб життя і тп, мати спільні щасливі спогади.   

Ми багато мандруємо, часто з усіма 5-ма дітьми. Найлегше було з грудною дитиною, адже її їжа завжди під руками;)  

3. Мама і тато в ресурсі

Це, мабуть, найголовніша порада. 

Якщо вас бісять діти, якщо дитина вас не слухається, навʼязлива і тп. - скоріш за все, ви не в ресурсі, і треба щось з цим робити. Якщо ви задовбаний трудоголик - негайно шукайте для себе хобі чи якусь надихалочку,  і, хоча б на пару годин в тиждень виходьте робити дітям добру маму. 

4. Творчий підхід до часу з дітьми

Я знаю багатьох мам, які сидять з дитиною вдома, але їх взаємодія зводиться до функцій одягнути, нагодувати, прибрати, вигуляти, заборонити, посадити за уроки і тп. 

Важливо мати хоч трохи часу щодня, коли ви розмовляєте та весело проводите час з дитиною. 

Я часто організовую для своїх дітей квести, вікторини, змагання, естафети та різні випробування (вдома та на вулиці). Ми разом багато малюємо, граємо в настільні ігри. Іноді дивимось разом мультики, бо хочу бути з ними в темі, мати більше спільних тем для обговорення. А що там в нас з тінейджерами? Звісно, казка на ніч їм вже не потрібна, але можна разом пограти в баскетбол, міні-більярд або потішити масажиком.

5. Мотивація навчатись

Маленьких дітей до 7 років можна мотивувати зірками. Наприклад, шестирічний Олесь за кожні 20 хв занять підготовки до школи заробляє зірку. 10 зірок обмінюємо на маленький подарунок. Всі раді. 

Також важлива системність. Наприклад, для Олеся ми закачали на телефон додаток Drops для вивчення іноземної лексики. Щодня він має займатися 15 хв. Йому подобається, бо це інтерактив і щодня додається новий бал. Якщо пропускає хоч один день - рекорд згорає. Це класно мотивує. У сина вже 250 днів страйку, він вивчив купу слів, найголовніше, що навчання стає звичкою. 

Радію, що старші діти вже всі самоорганізовані, старший подає іншим приклад гарний приклад, тому впливати на молодших трохи легше. Вони часто чують від нас, що для успіху треба постійно робити трохи більше, ніж всі інші.

6. Домовлятися

Нещодавна мені мій молодший син сказав: «Мама, як добре, що я в тебе народився такий майже не балуваний». А я подумала, що мені і правда з ним досить легко, бо я навчилася вже домовлятися.

Як вмовити маленьку дитину робити те, що вона не хоче? 

«Я сьогодні не піду в садок, бо не виспався, не хочу одягатися, не хочу їсти, не хочу займатися» і тп. 

В мене є кілька улюблених прийомчиків, щось точно спрацьовує залежно від ситуації. Треба підбирати ключі;)

1. Свобода вибору

Ти хочеш піти в садок з машинкою чи з роботом? Ти хочеш піти відразу в садок чи перед цим ще покататись на гойдалках? Ти будеш їсти вівсянку з полуницею чи з банановим смайліком? Ти хочеш написати ці букви зараз, чи через 5 хвилин?

2. Розповісти про райдужні перспективи

Ти підеш і розкажеш в садку другові, як ти вчора годував коня/ катався на скейті/ покажеш нові карточки. Я сховала для тебе скарб під кущем. Ідемо його знайдемо! Ти напишеш ці букви, і в тебе буде вже 5 зірок!  

3. Погодитись і підтвердити що ти його розумієш. Сказати про свої почуття

Так, уявляю як тобі не хочеться йти, адже той хлопчик тебе штовхнув. Мені буде сумно, якщо ми спізнимося в школу. Я так радію, коли ти все робиш швидко, як Сонік Бум чи Равлик Турбо.

4. Насмішити

Лоскотка, безпощадні цьомкозаври вам в поміч. Можна зіграти виховательку, що ридма ридає, бо її улюблений учень не прийшов в садок і не намалював свій кращий малюнок.

5. Хвалити наперед

Як мені з тобою повезло, адже ти справжній переможець. От зараз візьмеш - і переможеш свою лінь/ сон/ страх/ і тп.

6. Встановлювати дедлайн

Рахую до трьох і якщо не встигаєш - я починаю сердитись. Одиииин, двааа… 

Ставлю таймер на 1 хв і коли він задзвенить - ти встаєш.

7. Останнє попередження

Так, звучить не дуже педагогічно, але працює відмінно. Якщо ти так - то все, я не беру тебе в свою команду. Якщо ти не припинеш капризувати, я вимушена буду заборонити сьогодні дивитись мультики, це останнє попередження. 

Я не ідеальна мама, я багато працюю і не завжди в ресурсі. Але памʼятаю як важко мені було з першою і другою дитиною, а на третій стало легше, бо змінилось моє відношення і досвіду побільшало. 

Моя остання порада - розслабтесь і кайфуйте від часу, проведеного з дітьми, адже він так швидко летить. Частіше пестіть і обіймайте своїх дітей. 

Навіть якщо важе життя повне стресів, обовʼязків, роботи, а терпіння не вистачає - памʼятаєте, що ви самі організували своє життя таким, і лише ви можете його змінити. Або змінити своє ставлення.