Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Цієї страшної зими ми навчилися розрізняти значення сирен тривоги, вивчили основи першої допомоги, стали психологами для близьких. Але навіть у воєнний час є способи, як підтримати себе фізично та морально. Адже це як надіти кисневу маску в літаку у разі розгерметизації салону: спочатку на себе, а потім допомогти дітям і тим, хто потребує допомоги.

Як підтримати себе морально та знизити тиск на психіку

Психологія воєнного часу

Не хочемо бути голослівними та щось вигадувати. Адже від правильної інформації зараз залежить здоров'я та життя людей. Тому зібрали поради психолога з України Олександра Гершанова, який ось уже шість років працює в Ізраїлі з військовими та цивільними громадянами, що постраждали від війни.

З початку війни в Україні Гершанов уже кілька разів приїжджав до країни, проводив семінари для українських психологів та волонтерів, які працюють з людьми. Ось ключові поради на основі його виступів, а також рекомендацій інших кризових психологів, які зараз працюють на війні.

  • Повернися до рутини. Займайся звичними справами: чисти зуби, мий посуд, прибирай оселю, працюй, якщо є робота. Якщо важко сфокусуватися, напиши список справ на ранок, обід та вечір на аркуші паперу і просто постарайся слідувати ньому.

  • Не читай новини в режимі нон-стоп: це лише посилює стрес. Заходити на ресурси новин потрібно не частіше ніж раз на годину: швидше ситуація не зміниться. А якщо станеться щось важливе, про це все одно повідомлять у чатах, дзвінках чи розкажуть сусіди.

  • До речі, познайомся з сусідами, якщо ви ще не познайомилися. Діяти разом легше психологічно.

  • Не відмовляй собі у задоволеннях навіть під час війни. І не відчувай провину за те, що дозволяєш собі щось приємне. Це додасть сил рухатися далі і, можливо, допомогти ще комусь. А це вже дуже багато.

  • Роби те, що тобі допомагає, навіть якщо комусь це здається дивним чи неправильним. Хтось пропускає все через емоції, тому впоратися з тяжким стресом йому допомагає перегляд фільмів чи музика. Когось тримає віра. Хтось знімає стрес через спорт чи активні дії. Усі засоби підходять. Не засуджуй себе та інших за те, як хтось бореться зі стресом.

  • Якщо хочеш приєднатися до захисту країни, але воювати не вмієш – допоможи армії та тим, хто бере участь у активному спротиві чи забезпечує інфраструктуру. Відправ гроші на армію, купи та передай продукти, допоможи знайомим пенсіонерам, які залишилися без підтримки, купи квиток до зоопарку, навіть якщо туди не підеш, переведи гроші притулку для тварин, відправ повідомлення підтримки знайомому військовому. Будь-яка, навіть найменша допомога, послужить спільній справі – перемогти та відбудувати все краще, ніж було.

Як допомогти людині при панічній атаці або в шоковому стані

Stay with Ukraine!

Якщо людина знаходиться в шоковому стані після бомбардування або у неї трапилася панічна атака, ти можеш зробити наступне.

Якщо є можливість, виведи людину на свіже повітря. Якщо ні, посади або поклади та дай попити води.

Підтримуй тілесний контакт – візьми за руку або обійми, якщо це хтось із близьких. Фізичний контакт – базова, але дуже важлива річ, яка допомагає відчути присутність у реальності через тіло.

Після фізичного контакту переходь до розмов. Запитай, що людина бачить навколо себе, чи бачить вона тебе. Запитай, наприклад, чи ти в окулярах або и якого кольору на тобі куртка. Це поверне людину в реальність.

Весь цей час тримай свій тон під контролем, говори спокійно, щоб не здалося, що ти теж у паніці. Намагайся дихати разом із постраждалим та переводити дихання на живіт.

Використовуй техніку дихання квадратом. Можете дихати разом із «підопічним»:

  1. Повільно вдихнути на 1-2-3-4.

  2. Пауза 1-2-3-4.

  3. Видихнути на 1-2-3-4.

  4. Пауза 1-2-3-4.

При цьому малюй очима квадрат.

А чого точно не можна робити, коли хтось панікує, то це говорити «контролюй себе», «заспокойся», «візьми себе в руки». Повір, це не допомагає. Краще сказати: «я тут, я з тобою, я нікуди не піду, дихай».

Спокій, підготовленість та продуманість дій кожного – це вже ефективний опір ворогу.

Все буде Україна!

Ілюстратор: @naottmash