Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Як гадаєте, де ховається київська душа? Навряд її можна знайти на площах чи серед кам’яних постаментів. Щоб дізнатись, чим насправді живе місто, звертайте з центральних вулиць і оминайте туристичні місця: за фасадами будівель є безліч мальовничих куточків, про які ви раніше не здогадувались. Навіть у самому центрі їх стільки, що й годі уявити.

То як, бажаєте подивитись? Сьогодні я, ваш гід у капелюшку Софія Грабовецька разом з Gifty (gifty.in.ua) і фотографом Дариною Миронець покажемо вам кілька затишних двориків та розповімо, чим вони унікальні.

 

 

Квест від Гіфті двориками Києва

 

Gifty-квест двориками Києва

 

Ми підібрали сім таких неподалік Майдану Незалежності та заховали в них сім замків із логотипом Gifty. Знайдіть і сфотографуйте мінімум 5, завітайте до крамниці Gifty на вул. Костьольній, 4 й отримайте знижку в розмірі 30% на всі товари. А якщо хочете отримати ще й подарунок, опублікуйте фото замочків на своїй сторінці у соціальній мережі з хештегом #giftyquest і тегніть сторінку компанії через символ "@" (Facebook:  @gifty.in.ua або Instagram:@giftshop.gifty).

З мене віртуальна екскурсія, з Даринки – фото-підказки, подарунки від Gifty, а з вас – бажання зазирати за фасади кам’яниць. То що, поїхали? 

 

Двір Твоїх Друзів
Михайлівська, 13

 

Проникнувши за арку двоповерхового, невиразного будиночка-флігеля 19 ст., опиняєшся в дивному просторі: праворуч – гойдалка; прямо – дерев’яні лави і прохід у ще більший двір, ліворуч – японський сад закладу N::B Cocktails. Здається, ідеальне місце для вечірок із друзями. Такі тут, власне, й проводять. 

Рекомендуємо слідкувати за новинами “Бару твоїх друзів”: саме його власники організовують дикі танці на цій терасі щовихідних.

 

Гіфті квест по двору Твоїх друзів на Михайлівській та сумка Фрідом

 

 

Щербенко арт центр

Михайлівська, 22-В

 

Дворик за двориком. Аби відшукати стильну будівлю, оповиту зеленими ліанами, треба поблукати лабіринтами. Одначе воно того варте: локація фотогенічна, а галерея “Щербенко” пропонує різноманітні виставки “молодого” українського мистецтва. Тут відсутня постійна експозиція, натомість реалізовуються нестандартні ідеї, в яких мистецтво поєднується з музикою, літературою, театром, архітектурою, дизайном, модою. Вхід вільний.

 

Щербенко арт центр та еко-сумка Гіфті

 

Сквер Небесної Сотні

Михайлівська, 24

 

Наприкінці 19 ст. власником цієї ділянки був хірург, професор Університету Святого Володимира О. Яценко. На ній він вів будівництво двох будинків, один з яких зберігся за адресою Трьохсвятительська, 13. У дворику між ними чоловік розбив сад. 

Коли посаду мера обіймав  Л. Черновецький, землю оформили як приватну власність. На її місці утворилося звалище. Згодом його обгородили залізним парканом – тут планувалося будівництво. Під час Революції гідності огорожу розібрали на барикади. У березні 2014 волонтери повернули на пустир сквер-сад, дерева в якому саджали кияни та родичі Героїв Небесної Сотні. У тому ж році португальський художник Алешандре Фарту зобразив на стіні будинку портрет Сергія Нігояна, застосувавши техніку різьблення. Сьогодні земля належить місту.

 

Квест по двору Небесної Сотні разом з Гіфті

 

Дворик готелю Intercontinental

Велика Житомирська, 2

 

Більше ста років тому доглянутий дворик сучасного готелю належав реальному училищу. Це такий навчальний заклад, випускники якого отримували кваліфікацію механіка та мали право на вступ до вищих технічних і сільськогосподарських учбових закладів, але не до університетів. Будівля досі на місці, тільки тепер у ній Дипломатична академія. З цього подвір’я можна помітити на ній незвичний купол. Він прикрашає найменш відомий в Києві храм – колишню домову церкву Олександра Невського. Святиня недіюча, там знаходиться зал урочистостей академії, однак на згадку стіни приміщення розписали на релігійну тематику.

 

Дворик готелю Intercontinental з квестом Гіфті

 

Дворик з флігелем

Костьольна, 9

 

До моменту занурення в арку, пару секунд вашої уваги на фасад будинку. Це – один із найкращих зразків київського житла початку 20 ст. у стилі раціонального модерну. Будівля прикрашена птахами-сиренами, голубками, павичами, зміями, виноградними лозами… Навіть пантера є! Дослідники відносять ці образи хто до символів бога Діоніса, хто до християнства. А мені подобається думати, що це історія про Мауглі. Адже на рівні третього поверху є ще й композиція з хлопчиком в парі з тваринами. Що ж стосується дворика, то найцікавіше, на що там можна натрапити – невеликий господарчий флігель. Можливо, це був сарай, а може, льодовня (по-сучасному холодильник). Тепер його двері схожі на вхід до квартири. Але де ж у ній вікна?

 

Пам'ятка архітектури дворик з флігелем на Костьольній

 

 

Гіфті квест у дворику з флігелем на Костьольній

 

Дворик Тріумфу

Музейний провулок, 4

 

Перед тим, як йти у двір, роздивіться сам будинок. Його звели у 1909 році за проектом архітектора В. Рикова. Власник, Ісай Іссерліс, захотів прикрасити будівлю й зупинив свій вибір на композиції «Тріумф Фріни». Її ви можете побачити на рівні другого поверху. Фріна була натурницею давньогрецького скульптора Праксителя. Про неї ходило багато легенд, одна з яких розповідає про те, як Фріна чимось образила відомого оратора Евфія. Чоловік повів її до суду, звинувачуючи в безбожництві. На суді жінку захищав оратор Гіперід. Коли слів уже було недостатньо, він зірвав з Фріни одяг і запитав у присутніх «Хіба не гідна ця жінка божих почестей?!». Тілесна краса справила сильне враження на суддів і вони її виправдали. З почестями і тріумфом Фріна вийшла із залу суду на вулицю – цей момент і зображено на барельєфі. А ви ж тріумфально заходьте через арку. У ній заховався не лише замочок, а й стара дерев’яна шафа і навіть магазин антикварних книг, де можна погортати фотоальбоми старого Києва.

 
Дворик Тріумфу з квестом від Gifty з еко-сумкою
 
 
 
Квест Гіфті та еко-сумка із саржи Freedom
 

 

Дворик Gifty

Костьольна, 4

 

Найвідомішим власником ділянки за цією адресою був купець Франц Людвиковський. Окрім будинку, який зберігся до сьогодні, чоловік збудував для своїх потреб ще декілька флігелів. У них містилися популярний трактир “Лиссабон”, готельні номери, концертний зал. У будинку ж №4 деякий час працювала “Скоропечатная А.М. Горелика”, яка друкувала книги, бланки, конверти, рахунки, меню, запрошення тощо. Її вже нема, а приємний запах свіжого паперу є. Я маю на увазі запах блокнотів, листівок, календарів, планерів та інших приємних подарунків у крамничці Gifty. Тут ви знайдете чашки, сумки, фартухи і блокноти з легендарним Гусем Надьожної, а також принтами топових українських ілюстраторів: Сергія Майдукова, Віти Лопухіної, Маші Фої, Жені Гайдамаки та інш. До речі, на мені сумка Gifty з колекції "I need more" Маші Фої. Як же її працівникам пощастило мати вихід у крихітний дворик, де так здорово проводити вечірки і майстер-класи. Тепер і ви знаєте про нього. 

Шоурум працює у будні з 10 до 19:30. Щоб потрапити туди запам’ятайте код 1380, він допоможе відчинити двері під’їзду, що веде до крамнички. Тільки тссс! Нікому не розповідайте.

 

Арт шоу рум Gifty та еко сумка Фрідом з таємним двориком у Києві

 

Квест від Гіфті та таємний дворик у шоу румі на Костьольній

Ідея: Gifty
Екскурсія: Софія Грабовецька
Фото: Дарина Миронець