Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Графічний дизайнер Віталіна ЛОпухінаВіталіна Лопухіна - відомий графічний дизайнер, каліграф та ілюстратор, розповідає про конкуренцію з сестрою, важкі та улюблені проекти, роботу над колекцією для Гіфті та свої мрії.

Про Каліграфію

В каліграфію я прийшла на третьому курсі інституту, коли навчання було дуже активним, цікавим, але не вистачало... свободи рухів, експериментів з техніками та різними інструментами. Тоді ми всі надихалися іранськими плакатами, візуально полюбили плаский широкий пензель, а потім я спробувала його на практиці, і це було щось нове. Вільні рухи на папері, композиції не затерті, майже випадкові, треба було думати і вирішувати швидко при створенні композиції, це і зачепило найбільше. В той період до нас прийшов викладати Василь Чебаник, заслужений діяч мистецтв України, я була знайома з його творчістю раніше, тому дуже вдячна, що наші шляхи перетнулися саме в цей період.

Про бренд Лопухіни та роботу над проектами

Ми з сестрою завжди малювали разом і конкуренція — це природна річ, головне щоб вона була здоровою :) В інституті конкуренція відчувалася більше, оскільки ми робили різні роботи з одного завдання і за це нам ставили оцінки. 

Сумки Віталіни Лопухіної

Зараз ми працюємо над різними проектами, але складаємо їх в одне портфоліо. Якщо працюємо над спільним великим проектом, то розділяємо обов’язки в однакових пропорціях, але хтось одна з нас спілкується із замовником. Якщо фраза «я головна» пролунає в нашому колективі, то хтось отримає щигля :)

Звісно, у кожної з нас можуть бути власні ініціативи, наприклад розписати стіну в МЗС, організувати виїзний майстер-клас, і якщо одна з нас не зможе підтримати фізично, то морально точно підтримає.

Найцікавіші роботи для мене, мабуть, ранні, коли ми бралися разом працювати і не здогадувалися, наскільки це може бути важко і довго, але є що згадати, це головне, було весело!

Розпис стіни в офісі: vikavita.com/project/new-project-8/, наш дипломний бакалаврський проект: vikavita.com/project/new-project-12/, розпис стіни в EPAM systems: vikavita.com/project/epam-my-favorite-things/

Із нещодавніх, було цікаво працювати над фірмовим стилем. Ми чітко виконували дедлайни і мені подобається, коли все гладко закінчується (цього проекту ще немає в мережі).

Про особливості роботи, замовлення та замовників

В інституті кожна сесія, пам‘ятаю, була стресовою, як в тумані. Пам‘ятаю, як я друкувала журнал, курсовий проект, в поліграфії і контролювала кожний рух друкарів. Якщо виходила якість, яка мене не влаштовувала, змушувала передруковувати. Пам‘ятаю як вони цокали і шушукалися, як я їх дістала, але мені було все одно, головне було досягти результат.

Дизайн Лопухіної

Пам‘ятаю передноворічний період 5 років тому, тоді був активний робочий процес над кількома проектами, заняттями. Одне замовлення було різдвяне, я писала серед ночі «Merry Сhristmas», відправила замовнику, а вона каже: ми замовляли Christmas sale :) Це не єдиний випадок, коли я змінювала назву, просто цей я запам‘ятала, але тепер я перевіряю кілька разів, щоб такого не трапилося.

Ще запам‘яталися розписи стін. Одну робила на 4 місяці вагітності (vikavita.com/project/don-t-say-we-if-you-stand-aside/), іншу в Міністерстві закордонних справ, на 6 місяці. В першому випадку мешканці будинку були не задоволені тим, що не спитали їх думок особисто, кричали в спину і викликали поліцію. Мені було неприємно і гидко, оскільки подібного раніше не траплялося, довелося той розпис зафарбувати і почати новий, ще кращий, на мою думку.

Лопухіна та дизайн блокнотів Зараз я можу обирати проекти, роблю те, що мені подобається: обкладинки, логотипи, розписи стін, полотна, принти на одяг. Не люблю рекламувати тютюнові вироби, хочеться свідомо виконувати замовлення, які змінюють світ на краще.Бувають важкі замовники, складні проекти, але якщо немає взаємоповаги із клієнтом, то все пропало. Тут важливо тонко відчувати людину, будувати правильну розмову із самого початку. Буває так, що вже налагодилися дружні стосунки, але навіть в цих обставинах треба прописувати чіткі правила і вміти говорити «ні». Зараз я сміливіше відмовляюся вносити правки, оскільки маю тверду і впевнену аргументацію :)

Про творчі плани та мрії

Зараз в нас з Вікою та Наталею Ком‘яховою відкрилась власна студія занять з каліграфії, життя стає активнішим. Але що робити, я без такого ритму не можу вже, мабуть, залежність. З народженням доньки я почала більше цінувати свій час, оскільки хочу самостійно брати участь у вихованні і не пропустити найкращі моменти світопізнання маленької людини. Я почала швидше працювати та оптимізовувати роботу. Проте, навіть з такими навичками, я не роблю і половину вигаданого, планів набагато більше, ніж вже реалізованих справ.

Попереду, сподіваюся, чекають різні країни для проведення там лекцій, майстер-класів. Дуже хочеться культурного обміну. Мрію розписувати величезні стіни, оскільки обожнюю сам процес, важкий, брутальний, фізично важкий, ризикований, але крутий.

Про роботу над колекцією для Гіфті

Ця колекція почала народжуватися на останніх курсах інституту (хм хм, давно це було)) Я просто обожнюю раритетні книжки з геометрії, астрології, біології, де дуже ретельно виконувалися ілюстрації в техніці офорту, зокрема. В книжках з геометрії реалістичні постаті людей (або їх руки) тримали геометричні фігури, демонструючи читачу. Це схоже на дадаїстів, але було у 16, 17, 18 ст. Реалізм та абстракція. Я подумала, що можна замість людей малювати силуети тварин, рослин, будь-чого, але залишати їх в контакті з геометричністю. Ця серія довго народжувалася, тому я її так люблю.

Інтервю Гіфті та Лопухіної

Перші принти (куб з краплями та піраміда з китом) були більш прості, не такі деталізовані, як два останніх малюнки. Я хотіла трохи ускладнити серію, щоб на великих форматах (сумках та постерах) принти виглядали завершеними ілюстраціями.

Дизайнер Віталіна ЛопухінаПро джерела для натхнення

Найбільше мене надихає прогулянка на свіжому повітрі, музика, кіно та подорожі, все просто і банально. А окрім behance, pinterest, dribbble я регулярно заходжу дивитися наступне:

Новини про мистецтво та хорошу систематизацію

Українські джерела

Гарний блог

Мої улюбленці останніх років

Якщо у вас є питання, то пишіть мені у фейсбук: Vitalina Lopukhina або заходьте на САЙТ та BEHANCE 

Замовити подарунки з Вітиними принтами можна ТУТ. 

Фотограф Саша Шергіна