Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Vital Grammar Notes, особливі блокноти для тих, хто вчить, захоплюється англійською мовою, адже вони містять спеціальні граматичні таблички для вивчення англійської мови. Ідея цих блокнотів виникла у керівника мережі шкіл Green Forest Руслана Ниника, займалася проект методист Надя Дячук, дизайн розробляла Даша Левчук.

Понад півроку вся команда з викладачами Green Forest працювала над тим, щоб зробити дійсно унікальний продукт. Результат вже встигли побачити і оцінити студенти, клієнти Гіфті. А ми вирішили детально розпитати про блокноти у творців табличок - Вікі Костіної і Насті Левченко.

Це ваш перший подібний досвід?

Настя: Це був не перший наш досвід в створенні табличок, тому що worksheet ми робимо для своїх студентів на кожне заняття і дуже часто таблички, які в підручниках, нам не подобаються. Швидше за все, для нас було викликом саме зробити все разом, придумати абсолютно всі приклади, об'єднати їх в певні групи.

Що було найважчим при розробці цих блокнотів?

Віка: Складно було зібрати всі теми разом, розташувати на сторінках в логічному порядку, зробити їх легкими для читання.

Настя: А ще об'єднати в одній таблиці кілька тем, окремих значень, тому що все це займало дуже багато місця на сторінці.

Віка: Тобто, нашим завданням було вмістити максимум інформації в мінімум місця.

Настя: Це було навіть іноді складніше, аніж придумати приклади.

Теми для табличок ви самі вибирали? Чому блокноти поділені саме на три види?

Настя: Теми ми обговорювали з Надею Дячук і спочатку витратили багато часу на обговорення наповнення блокнотів, зробили список, від якого відштовхувалися. Вибір тем заснований на системі CEFR Grammar Levels (Common European Framework of References Levels).

Віка: Це те, що студенти повинні знати на певному рівні. Але для кожного з шести рівнів у нас є підручник і просто дублювати його було б не доцільно. Ці блокноти відразу для двох рівнів. У них є порожні сторінки, щоб студенти могли дописувати свої приклади, робити нотатки. Студенту краще брати блокнот з тим рівнем, який він вже пройшов, адже в наступному блокноті, буде дуже багато нової, незрозумілою інформації.

Настя: Є теми, які повторюються, але більш розширені. У блокноті Medium є певна інформація, яка була в Fundamental, тільки ускладнена, з великою кількістю значень, але приклади при цьому різні.

Чому ви не зібрали всі таблички в одному блокноті, замість трьох?

Віка: Якщо студент побачить інформацію, яку ще не вивчав, йому буде складно розібратись в усьому і в голові виникне каша, він просто заплутається. Як кажуть, на все свій час і блокноти потрібно купувати виходячи з тих знань, які вже є.

Настя: Якщо робити один блокнот, то і таблички потрібно міняти, робити їх універсальними під всі рівні, від цього вони будуть рости в розмірі і ускладнюватися, ставати менш лаконічними.

Чим ці таблички відрізняються від тих, які ми знаходимо в підручниках?

Настя: Відмінності в тому, що при розробці цих таблиць ми орієнтувалися на свій досвід роботи в Green Forest, пам'ятаючи те, що студентам подобалося і легко запам'ятовувалося на уроках. Таблички чіткі, структуровані, а в підручниках, які б вони не були хорошими, дуже часто є далеко не все. Ми намагалися знайти всі аспекти якоїсь граматичної структури і врахувати їх в одній таблиці.

Віка: Плюс, ми намагалися їх зробити максимально простими. Так, щоб студентам було легко шукати інформацію, читати, зрозуміти те, що вони пропустили і, головне, швидко запам'ятати.

Як ви підбирали приклади до правил?

Віка: Придумувати приклади теж було нелегко, адже вони повинні були бути лаконічними, короткими. Вони ніяк не пов'язані однією історією, одним героєм.

Настя: Абсолютно всі приклади ми придумували самі. Це ті приклади, які найкраще відповідають тому чи іншому аспекту. Важливо, що ми орієнтувалися на життя студентів, на те, що з ними дійсно відбувається. Там зустрічаються українські імена, назви, предмети. Намагалися речення максимально наблизити до реальності...

Для кого ці блокноти?

Віка: Більшість з нас вчили англійську: у садку, школі, університеті... Будь-яка людина, яка знає алфавіт, може купувати блокнот Fundamental і намагатися згадати те, що він вивчав раніше, розкласти все знання по поличках, систематизувати їх.

Настя: Якщо людина вивчає англійську сама, навіть просто дивиться серіали англійською і у нього виникають питання "чому так кажуть, а не так", йому може допомогти знайти відповідь наш блокнот. Ці блокноти для всіх людей, які вивчають англійську або хочуть освіжити, систематизувати знання. Він буде для них відмінною шпаргалкою.

Віка: Якщо чесно, я заздрю ​​нашим студентам, адже коли я вчилася в школі та університеті, мені доводилося самій собі малювати щось на зразок блокнота з табличками. Це були такі студентські спроби систематизувати те, що було в моїй голові хаотично.

Розкажіть трохи про себе і свій досвід роботи. Як ви потрапили в Green Forest?

Віка: Я прийшла в Green Forest 5 років тому, в 2010 році, будучи студенткою 3-го курсу і на той момент я ще сумнівалася, чи хочу бути викладачем. Тоді я дуже багато чому вчилася, готуючись до занять. В блокнот вкладений весь той досвід, який накопичився у мене за час роботи.

Настя: Я теж ще вчилася в університеті. До того, як прийти в Green Forest, попрацювала в трьох інших компаніях, спробувала різні методики навчання англійської мови. Але, на довго затрималася саме тут, тому що сподобалася і методика, і те, що ми дуже креативимо, нам це не те що не дозволяється, від нас це вимагають.

Робота в Green Forest - велика праця, адже ми готуємося до кожного заняття. Іноді студенти нас запитують, де можна завантажити мої worksheet, чому їх немає на сайті. І дуже дивуються, що у кожного викладача він свій. Це завжди дуже трудомістка робота. Ми з Вікою здружилися за час роботи якраз через любов до табличок і пісень. Разом проводили тренінги для викладачів по використанню музики і пісень під час занять.

Віка: Так, я дуже люблю співати зі своїми студентами. 

Ви чули відгуки про блокнотах від ваших студентів і колег?

Віка: Мої студенти були в захваті. Вони говорили, що блокноти гарні всередині, класний папір, що вони дуже смачно пахнуть... (Сміється, а Настя починає нюхати блокнот). А ще, якщо чесно, я дуже боялася критики колег.

Настя: Я бачила, що дівчаткам сподобалося і поки ще не чула ніякої критики.

Віка: У колег, напевно, є зауваження, але кожен викладач має свій стиль. Ми бачили, як вони купували наші блокноти і були дуже раді їх появі. У нас навіть брали автографи.

Настя: У мене була смішна ситуація, коли до мене підійшов студент моєї групи Elementary після заняття і попросив автограф, я була цьому дуже здивована. А інші студенти дивилися на нього з напівгумором, напівзаздрістю в очах. Він сказав мені, що якщо є можливо взяти автограф у автора, то чому б не взяти. Це було дуже мило і приємно. Це була найвища похвала. Треба не підхопити зіркову хворобу... (Сміються)

Віка: Студенти підходять до адміністраторів і просять блокнот, який зробила їх викладачка, вони не асоціюють їх з Vital Grammar Notes, а саме з нами, викладачами.

Побажайте щось студентами і всім клієнтами Gifty.

Віка: Наше з Настею завдання - донести до людей англійську, показати, що вона не така страшна, як вони собі її уявляють, і табличками ми хотіли їм допомогти. Тому моїм побажанням буде успіхів і не ночей над правилами, а задоволення від вивчення англійської.

Настя: Я приєднаюся до Віки. Хочу сказати всім, хто вивчає англійську мову, що не бійтеся робити помилки, адже на них вчаться. Не бійтеся дивитися фільми, читати книги англійською. Навіть читання вивісок - це корисно. А наші блокноти допоможуть вам розібратися з тим, чого студенти завжди бояться - це граматика.

Всі, хто хоче купити ці блокноти, загляньте на наш сайт або в найближчий офіс Green Forest!

Фотографії та інтерв'ю підготувала Дарина Миронець