Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Портрет Ярослави Подунай

Автор блокнота «4 сезони» розповідає про те, як в її житті переплетена йога, аюрведа, сім'я, мистецтво і англійську мову. Про те, як застосовувати в повсякденному житті древні знання про Сонце та Місяць, і, звичайно, про особливий блокноті, який вона придумала.

Ярослава, розкажіть про те, як ви прийшли до йоги. Як йога змінила ваше життя?

У йогу я прийшла пізно - після 30, як студент на заняття. В той момент я була працюючою мамою двох активних хлопчиків. Практика дуже в мене зайшла, пощастило з першим учителем. Взагалі, в йозі, як і в усьому, величезна відповідальність лежить на вчителях. Я і до йоги займалася тілом: в юності професійно займалася плаванням, потім - легкою атлетикою, бігала і т. д., Але це більше було про тіло, а практика йоги, хоча і працює з тілом, більше працює з внутрішнім станом, розумом, підсвідомістю.

Мені дуже сподобався ефект, післясмак. Мені було смачно, хоча тіло боліло. Я пам'ятаю, що після кожного заняття дзвонила чоловіку і говорила, що я його люблю. :) Чоловік, звичайно, спочатку в шоці був і з великим побоюванням сприйняв моє захоплення. Але після того, як  сходив зі мною на заняття, перевірив, і заспокоївся. Тобто йога для мене стала тією основою, що допомогла розібратися і в собі, і в житті, показала головне. Можливо, якби я зустріла іншого вчителя, все було б по-іншому.

Згодом занять стало більше, я потрапила на курс для вчителів і після того почала викладати. Викладала спочатку просто для того, щоб поділитися тим, що переповнювало, продовжувала працювати на основному місці роботи і вечорами в якості хобі давала практику в тій же будівлі. Я дуже вдячна всім своїм студентам, особливо тим, хто був спочатку, так як навчання - це взаємний процес. Це тільки здається, що вчимо ми, насправді, вчать нас.

До йоги я займалася в основному міжнародними проектами, інформаційними кампаніями. Спочатку в сфері телекомунікацій, потім в сфері арт освіти. Останні 7 років я працюю в Інституті декоративного та прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука. Художники по-своєму теж йоги, вони дуже чуйно відчувають все, що відбувається в суспільстві, в світі і висловлюють це в своїх роботах. Висловлюють як можуть, всіма засобами вираження, всіма доступними способами. Якщо проаналізувати в ретроспективі арт-об'єкти різних епох, можна переписати підручники історії:)

Блокнот Гіфті 4 сезони
Як у вашому житті переплітається різний досвід?
Це найцікавіше запитання - це і є життя :) вибрати, що важливо і дати цьому жити.

Йога - це практика аскетів, але я не монах, у мене є сім'я, чоловік і діти. Сім'я для мене - найважливіша практика. Наші близькі, рідні - це найважливіші наші вчителі. Можна досягти неймовірних вершин в особистій практиці в монастирі, але варто повернутися в холодний або запорошений Київ, раз проїхати в метро або пожити тиждень зі своїми батьками, і всі твої напрацьовані стани раптом кудись зникнуть. :)

Коли ви зрозуміли, що готові викладати йогу?

Коли почала вести практику на студентському виїзному пленері. Студенти були просто в шоці, але ходили, навіть іноземці.

Розкажіть про ваш стандартний день. Коли ви встаєте, які практики ви робите, що ви їсте, коли лягаєте спати?

Мій день починається до сходу сонця. Так склалося, що мої внутрішній годинник сам мене будить в цей час. Це, до речі, найпродуктивніший і найчистіший в інформаційному плані час. Є така теорія, яка мені здається наочною, згідно з якою, людський організм являє собою передавач, з функцією прийому та передачі. Тобто ми видаємо і отримуємо інформацію з ноосфери. Але живемо ми в густонаселених містах, з великою кількістю різної випромінювальної техніки, і наші антенки від цього краще не стають. Ви помічали, наскільки краще людина себе почуває на природі? А на природі в малонаселених районах? А в горах?

Вранці холодний душ або відро крижаної води на голову, після цього промаслювання, особливо в холодну пору, полоскання маслом ротової порожнини та інші процедури. Легка або нелегка розминка і духовна практика. Духовна практика - це ваша розмова з богом, мантра або молитва, а медитація - це його відповіді вам.

Вранці я не їм, п'ю теплу воду, іноді з лимонним соком, іноді - з содою. Готую дітям сніданок, буджу їх і відправляю в школу або тікаю на своє заняття. Практика йоги вранці - це дуже добрий початок дня! Перша їжа близько 11.00, остання - близько 18.00, але бувають винятки. Протягом дня у мене можуть бути ще заняття, індивідуальні, масажні сесії, уроки, переклади, дитячі та інші справи. Потім легка практика перед сном, обов'язково з перевернутими асанами, молитва і сон. Намагаюся читати перед сном дітям, не дивлячись на те, що вони вже великі і давно читають самі.

Ви вегетаріанка? Як ваша сім'я ставиться до ваших практикам йоги?

Я вегетаріанка, осмислена. Вважаю, що вживання білків тваринного походження це більше сила звички і смаку.

Мій чоловік - великий молодець, він - моє дзеркало, якщо я помічаю в ньому те, що мені не подобається, я розумію, що це ж є і в мені.У сім'ях, як і в будь-яких закритих системах, все так. Він підтримує моє вегетаріанство, діти поки остаточно не визначилися. Діти займаються ушу з 4 і 5 років. По суті, це вони привели мене в йогу. Своїми питаннями, своєю активністю, безпосередністю, потім - своєю довірою і підтримкою. Кожен раз, коли я повертаюся після йога-семінару, вони мене запитують: «Ну що, мама, вже левітуєш?».

У чому, на вашу думку, полягає майстерність йоги? Чи є якісь окремі напрямки?

Виділяють дві основні концепції: буддійську і індуїстську, які, по суті, теж пов'язані. Для того щоб краще зрозуміти між ними різницю можна провести невеликий тест. Потрібно відповісти «так» або «ні»:

  1. Чи вважаєте ви, що існують вищі сили?
  2. Чи вважаєте ви, що є сили руйнування, розвитку і рівноваги?
  3. Чи вважаєте ви, що за будь-яку погану вчинок буде покарання?

Чим більше ви відповіли «так», тим більше ви индуист, і навпаки. Буддисти вважають себе частиною будь-якої сили, в тому числі і вищої. Вони вважають, що часу немає, тому всі процеси відбуваються одночасно, але в різних просторах (вимірах). А так же, вони вважають, що для тих, хто зміг виплутатися з тенет бажань і більше не народжує нових причин своїх вчинків, закон карми не діє.

Згідно індуїсткою концепції мета йоги - досягти єдності з Всевишнім.

Згідно буддійської концепції - зібрати осколки розбитого дзеркала вашої свідомості. Ваша свідомість має бути, як високогірне озеро, із дзеркальною поверхнею, прозорою, як скло водою і без найменшої мерехтіння на воді, щоб Всевишній в будь-який момент, глянувши туди, побачив там своє відображення.

 Два дідходи пропонують працювати з підсвідомістю, перший - для очищення его і з'єднання з чимось чистим, Всевишнім, другий пропонує очиститися і зупинитися в стані не провокації нових бажань. Відмінним від інших підходів є те, що і індуїстський і буддійський шлях дають конкретні методики як міняти себе, як зробити себе щасливішими.

Виділяють 4 шляхи: Бхаткті Йога - шлях відданості, любові, Джіані Йога - шлях знання, Раджа Йога - найвідповідальніший і Карма Йога - шлях проб і помилок. Кожен вибирає шлях для себе сам.

Йога виділяє 7 оболонок тіла і має практики для кожної з них. Серед завдань йоги виділяють наступні: досягти рівноваги і розвитку всередині кожної оболонки, між оболонками, і між комплексом цих оболонок і зовнішнім світом.

Ці 7 оболонок: Ана Майя коша (Фізичне тіло), Прана Майя коша (Енергетичне), Мана Майя коша (Психо-емоційний), Віджаяна Майя коша (Інтелект), Ананда майя коша, Чітта Майя коша (Свідомість) і Атма Майя коша. (Суть - комплекс кармічних мотивацій, сумарний комплекс накопиченого досвіду).

Фізичне тіло - це всього лише одна оболонка; якщо ми бігаємо, робимо жим, ми відповідно і дихаємо інакше і, якщо правильно, то 2-я оболонка теж працює. Для роботи з 3-ї оболонкою підключаються елементи чакральної практики, для роботи з 4-ою - практики роботи з розумом (танець Шиви одна з них) і т.д. і поки не дійдемо до підсвідомості.

Все наше життя - відображення нашої свідомості, для того щоб щось змінилося, потрібно змінювати усталені патерни всередині, а для цього їх потрібно виявити і усвідомити. Більшість з них в підсвідомості.

Дайте 3 - 5 вправ, які, на вашу думку, потрібні кожній людині вранці або ввечері, навіть якщо він далекий від йоги.

Все індивідуально. Якщо людина в тілі, дружить з тілом, вона може зробити комплекс своїх улюблених вправ для розігріву. І потім зайняти зручне положення з прямою спиною і схрещеними ногами, закрити очі і подихати, так, щоб повітря проник в усі частини тіла. Дуже хороша практика дихання надішодхана - дихання з чергуванням ніздрів: вдих через праву, видих через ліву і вдих через ліву, видих через праву. Так можна дихати дуже довго, поки вистачить сил :) важливо, щоб видих був довший за вдих. Цей подих заспокоїть розум і дозволить виявити: 1) проблемні місця в тілі, 2) відповіді на головні питання.

Якщо він ще не відчув себе, можна зробити наступне. Простукать тіло, потерти його, щоб оживити, потягнутися вгору і в сторони, розігріти суглоби рук, ніг і шиї, зробити суглобову гімнастику, розтерти шкіру голови, помасажувати вуха, зробити для очей зарядку, постояти на одній нозі, перенести вагу на п'яти і розставити пальці ніг в сторони, стати навшпиньки, нахилитися вперед і дотягнутися до підлоги. Повторити останню кілька разів і сісти в зручне положення для практики дихання.

Що допомагає вам розслабитися? Збалансувати свої думки, настрій, змінити ставлення до чогось?

Зазвичай на такі питання відповідають, що йоги не напружуються :) але я ще не такий крутий йог, я напружуюся, не так часто, звичайно, як могло б бути, але ... я роблю пранаями, читаю мантри, співаю мантри. Спів - одна з найчудовіших практик для заспокоєння розуму і акумуляції енергії. 

Блокнот 4 сезони Подунай

Для того щоб правильно інтонувати ви концентруєтесь і видихаєте, намагаєтеся проспівати все на видиху і тим самим природним способом подовжуєте видих і заспокоюєте своє дихання. Цього можна досягти і пранаямою, але під час співу це відбувається саме по собі.

Вважається, що кількість вдихів і видихів визначено заздалегідь, як і кількість ударів серця, тому не варто поспішати дихати. Крім того, врівноважене дихання говорить про спокій розуму, а всі проблеми (в тілі в тому числі) виникають через неспокійного розуму.

Ми приходимо в цей світ навчитися партнерству, навчитися більше віддавати, ніж брати, довше видихати, ніж вдихати. Навчитися партнерству з усім світом. По суті, ми дихаємо все одним повітрям, і це повітря нас об'єднує. З кожним видихом ми видихаємо частинку себе в світ, і якщо світу не подобається, не варто звинувачувати когось, почни з себе, тому що частинка тебе є в цьому світі.

Яку пораду ви б дали початківцю йогу?

Визначитися з учителем. Важливо, щоб ви йому довіряли і практикувати, щоб вас надихали його досягнення. Київ - місто йогів, у нас дуже багато шкіл, напрямків і гідних вчителів, можна вибрати на смак і колір.

Чи є у вас гуру?

Так у мене є гуру :). Насправді, кожен, кого ми зустрічаємо в житті, є нашим учителем, і незнайома дитина в тролейбусі, що зворушує вас і посміхається, мама, яка любить нас безпричинно, наші діти і багато-багато інших. Мій перший учитель йоги став моїм учителем в життя. Це Діана Дікша, засновник упайя йоги. Також моїм учителем є Андрій Лаппа, у якого я пройшла повний інструкторський курс і отримала міжнародний сертифікат, я і зараз продовжую навчання внутрішнім практикам ваджраянского буддизму. Особистість Андрія Лаппи заслуговує на окрему увагу, це дуже цікава людина, всесвітньо відомий йог, засновник курсу Універсальної йоги, практики динамічної медитації Танцю Шиви, і він киянин, до речі.

Аюрведа ... Що це за наука?

Аюрведа - це древнє знання. Це більше філософія, наука життя, ніж медицина, в нашому сьогоднішньому розумінні. Вона заснована на єдності всього живого, на відповідальності кожного за мир вцілому і за себе, як частину цього світу. Аюрведа нерозривно пов'язана з йогою, пов'язана з Джойтіш (ведичною астрологією).

Основний сенс Аюрведи - допомогти тілу повернутися в баланс, і тіло саме себе вилікує. Наше тіло унікальна система - до сих пір наука тільки добирається до загадок мозку, імунної системи, гормональної системи, а скільки ще не пережитого залишилося?

Допомогти тілу - значить не перевантажувати його, знайти оптимальний баланс забезпечення і витрати енергії. Детокс, висновок відходів, - один з найголовніших пунктів, так як тіло починає старіти, коли не в силах вже справлятися з накопиченими відходами.

Крім того, є енергетична, емоційна сфера, ментальна, що впливають на стан тіла не менше органіки, яку ми їмо. Аюрведа займається і цим.

Все, що створено Богом природно, збалансовано і корисно. Все, що створила людина поки не дуже добре. Тому я за натуральні продукти, неселекційні види рослин, збереження природних ресурсів, за помірне споживання всього. За паузу між вдихом і видихом для усвідомлення себе тут і зараз.

Що з літератури ви можете порадити?

Книги Роберта Свободи, М. Суботялова, І. Вєтрова, Б. Рогозіна.

Наскільки знання Аюрведи допомагають вам у повсякденному житті? Що ви, наприклад, робите, якщо болить голова або застуда у дитини ...

Головне - зберегти ясність свідомості, і свідомість тобі допоможе. Якщо виникає ситуація, що веде до паніки, то спочатку слід заспокоїтися, а потім вирішувати, що робити далі. Звичайно, якщо потрібен терміново хірург або травматолог, необхідно шукати цього доктора і лікарню, але в нормальному стані - без паніки. Окреме питання - діти. У маленьких дітей все процеси розвиваються дуже швидко, і слід бути дуже уважним і швидко реагувати.

Якщо болить голова, я роблю звукову пранаяму і видихаю всю біль. Намагаюся розслабити ту зону, яка болить. Якщо простуда - полощу горло і ніс солоною водою, п'ю соду, роблю дихальну гімнастику. Виключаю з раціону всі слизоутворюючі продукти (молочку, солодощі, рис, пшеницю), в ідеалі краще поголодувати. П'ю Тріфалу, це відмінний препарат - гіркота, яка очищає кишечник, висновок слиз, знімає запалення. У Аюрведі дуже багато лікування починають з очищення кишечника і заспокоєння розуму.

Як на наш стан впливає Сонце і Місяць?Блокнот для нотатків та творчості 4 сезони

Сонце для нас - це основне джерело тепла і світла. Без нього все життя на нашій маленькій планеті загине. Ми частина цього світу, наш життєвий цикл пов'язаний з Сонцем. Сонце дає енергію для життя, перетравлення їжі, гормони радості і щастя з'являються в тілі під дією нашого світила. Не секрет, що люди в сонячних країнах менш страждають від депресивних станів. 

 Місяць - відповідає за рух рідин на планеті. Так як ми - частина системи, і рідини в нашому тілі близько 65% - 75%, то ми теж залежимо від Місяця. Місячний цикл пов'язаний з жіночим і має всі ті ж фази: зародження, дозрівання, повноту, спадання. Якщо жіночий цикл (фаза очищення) збігається з худнучим місяцем, то для жінки це буде менш дискомфортно, так як всі процеси будуть йти згідно природних ритмів, а не проти них.

 

Що ж робити, якщо жіночий цикл не збігається з місячним?

Налагодити контакт з Місяцем :)

  • Більше проводити часу з тими, кого ви любите, займатися улюбленою справою.
  • Материнство, налагодити відносини з своєю матір'ю.
  • Пити тепле молоко перед сном, можна додати спецій (кардамон, бадьян, куркуму, фенхель).
  • Практикувати перевернуті асани, а також асани для зняття напруги в паховій зоні. Пашчімоттанасана - витягування задньої поверхні ніг, нахил вперед з прямою спиною.
  • Рекомендую так само пранаями: Бхастріку (дихання ковальських міхів), капалпхаті (дихання сяючого черепа) - як очищають, надішодхана (почергове дихання через ніздрі) - як успокаювающую розум.
  • Лягайте спати до 22.00. Засипати без смартфона і комп'ютера. Перед сном не дивитися фільми, а читати, в ідеалі - книгу дітям:)
  • Вечірня молитва або мантра протягом 15 - 20 хвилин заспокоять розум і дозволять спокійно заснути.
  • Медитація

Інтерв ю з Ярославою Подунай

Ярослава, як виникла ідея створення блокнота з аюрведичні рекомендаціями? Що в ньому особливого? Чи ведете ви блокноти?

Я любитель блокнотів, веду щоденник зі школи, люблю записувати плани на тиждень, на місяць, на рік. Коли з'явилися діти, записувала їх перші досягнення, смішні фрази. Потім намагалася записувати всі важливі для себе речі. Вважаю, те, що записано, знаходить іншу форму. Думка зафіксована, зодягнена в слова на папері більш матеріальна. Зараз мій блокнот - це більше симбіоз такого сімейного блокнота, ділового щоденника та блокнота для записів важливих думок.

 «4 сезони» - це блокнот з порадами, рецептами страв і масочок з інформацією про основні 5 елементах з яких складається світ, про дошах. Про те, чому хочеться солодкого влітку, квашеної капусти восени, а імбирного чаю і яблука з корицею взимку. Про те, чому великий піст завжди навесні і що таке сезонні продукти. Про жіночий цикл і Місяці, про Сонце та вогні травлення. Про аромати, які надихають нас часом більше ніж смаки ... І, звичайно, про йогу (асани, практики для тіла і духу), про дихальні вправи і спостереження. Я сама хотіла такий блокнот, так щоб відкрити планер на місяць і було все зрозуміло що відбувається з тілом в цей період, що планувати, а що ні.

Багато інформації, якою мені хотілося поділитися, не увійшло в блокнот, зате ми розмістили частину інформації онлайн на сайті ГІФТІ. Її легко знайти, прочитавши кьюар-код зі сторінок блокнота. Онлайн я ділюся рецептами сезонних страв, аромо-композиціями, а також даю відео-майстер-клас йоги.

Крім корисної інформації, місячного і звичайного календаря, в блокноті є також планер на 12 місяців і місце для щоденних записів, ідей, планів, заміток, контактів, рецептів і т.д. Блокнот вийшов дійсно гарний завдяки ілюстраціям Жені Гайдамаки і летерінгу Ані Сезон.

Буду рада, якщо блокнот буде вам корисний!

Блокнот Чотири сезони Гіфті