Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

За ким з художників вона слідкує, як стрибнула зі спорту в дизайн, які підводні камені роботи з видавництвами та в чому фішка її колекції оригінальних подарунків? Розповіла нам художниця Маша Фоя.

Іллюстраторка Маша Фоя з арт буками Moon та Water


Як відкривався світ арту для Маші Фої?

В дитинстві я сейозно займалась спортом, 5 разів на тиждень в мене були тренування з художньої гімнастики. Але паралельно я багато малювала. Мені хотілось малювати так само гарно, як моя старша сестра, яка навчалась в художній академії. Навіть коли ми вирушали на змагання в інші міста, я також брала з собою блокнот і малювала. Потім я отримала травму та пішла зі спорту. З того моменту я змогла приділяти малюванню більше часу.

 Навіть коли ми вирушали на змагання в інші міста, я також брала з собою блокнот і малювала.

Якийсь час я захопилась дизайном одягу, мені подобалось придумувати нові незвичайні образи, і я навіть почала відвідувати курси крою і шиття, але через пів поку зрозуміла, що це не моє. І ось прийшов 11 клас, і я зрозуміла що більш за все люблю малювати і хочу щоб це стало моєю професією. Це було не просте рішення, адже я не навчалась в художній школі і в мене було менше року на те, щоб набути необхідних скілів для прохідних екзаменів з академічного малюнку. Ось з того моменту все і почалось. Підготовка, потім вступ до Видавнично-Поліграфічного Інституту на кафедру образотворчого мистецтва та графіки. Всі 6 років я приділяла малюванню так багато часу як тільки могла. 

 

Перші роботи та особливі проекти

Я проілюструвала близько 20-ти книжок. Інколи це дизайн обкладинки без оформлення внутрішнього блоку, інколи це все разом. Першу свою обкладинку я робила для видавництво "Комора", якраз коли навчалась вже на останньому курсі.

Потім розпочалась співпраця з журналом Шо. Багато книжок зробила для видавництва Старого Лева, дуже важко виділити улюблені проекти, бо всі важливі для мене. Остання книжка для Старого лева "Усміхаки" Лариси Денисенко принесла мені неймовірне задоволення бо я обожнюю собак і у самої є собачка Арна, моє золоте диво, золотистий ретривер. Багато ситуацій, які описувались в книзі, були мені дуже знайомі,тому праця над цією книжкою мені особливо запам'яталась.

Також дуже важлива для мене була робота над книжкою "Майя та її мами" також авторки Лариси Денисенко для "Видавництво". Це вперше я процювала над таким важливим соціальним проектом, і вперше зрозуміла що за допомогою ілюстрації можна впливати на світ та робити його добрішим і відкритішим.

Отримала дуже позивний досвід роботи з інтернет-виданням AIN.UA , коли я розробляла для них ілюстрації для реклами ручок та сумок бренду Montblanc. В цьому проекті я поєднувала реальні зображення товарів та свої ілюстрації. Я ніколи цього раніше не робила, але по закінченню роботи була дуже задоволена результатом:) 

 

Еко сумка з прінтом Connection
 

 

Тонкощі роботи з видавництвами

Інколи я сама відправляю своє портфоліо до видавництв, журналів чи інших замовників, показуючи цим, що мені була б дуже цікава співпраця в майбутньому. Дуже часто буває, що тобі пише замовник якому тебе порекомендили, особливо приємно коли це твої колеги-ілюстратори :) 
 
Якщо це співпраця з видавництвом, то зазвичай тобі присилають текст автора майбутньої книги і ти розпочинаєш роботу, робиш багато ескізів, розкадровку розгортів, вибираєш палітру книги, шукаєш референси, також проводиш своє дослідження теми книжки. Потім починаєш робити більш промальовані ескізи, вже вписуючи їх в заданий формат блоку і поступово розробляєш вже готові ілюстрації, паралельно показуючи готові роботи редактору. Неймовірно круто буває,коли ти отримуєш мінімум правок, всім все подобається і ти відчуваєш себе найщасливішою людиною на світі :)) але по правді так буває рідко, тому треба бути готовим завжди вести діалог, йти на компроміси чи якщо треба доводити свою думку, чому саме ваша ідея, буде працювати краще. 
А мрію проілюструвати Гаррі Поттера, бо обожнюю світ Роулінг та дуже хочу створити свою власну книжку-картинку. 

 

Як заробляти ілюстрацією?

Листівки I wish you more hugs та Discoveries

Заробляю ілюстрацією я так само як всі інші люди заробляють в інших професіях, треба багато працювати та завжди розвиватися, слідкувати за ринком та бути в ритмі.

Це часто проектна робота, тому треба бути готовим до періодів "тиші", чи навпаки, коли замовлень дуже багато. Але зрештою пристосовуєшся до всього. Я вважаю себе багатофункціональним ілюстратором, тому що мені цікаво працювати в різних напрямках, це і дитяча ілюстрація, дизайн обкладинок, журнальна і рекламна ілюстрація. Також дуже б хотілось додати до своїх вмінь ще і анімацію, але знаю що вона потребує ще більше уваги до деталей та ще більше годин біля комп'ютера, але так хочеться щоб мої ілюстрації ще і рухались:)



Колекція "I NEED MORE"

Арт бук Water для творчості

Подарунки з принтами Маші Фої

Цього року я вперше розробляла ілюстрації для товарної продукції Gifty: 

1. Блокноти:

2. Сумки:

3. Постери:

4. Листівки:

Мені дуже сподобалось цим займатись!  Я мала повну свободу дій, можливість малювати мої світи, без обмежень.

 

Для кого ця колекція?

Я думаю, що ця колекція для мрійників, дослідників та людей які також можуть знаходити магічне в звичайній буденності. Напевно, ця тема сформувалась в моїй уяві тому, що мені також завжди хочеться більшого. Більше розвитку, більше вершин, більше добра, більше часу для всіх і всього. Також для блокнотів ми з Gifty створили відео-майстерклас, де я розповідаю про скетчинг. Це був абсолютно новий досвід для мене. Скетчинг (тобто замальовки в блокноті) - корисне заняття для людей творчих професій та і взагалі для всіх. Тому думаю відео може бути цікавим абсолютно різним людям, головне щоб вони любили малювати:) 

Більше розвитку, більше вершин, більше добра, більше часу для всіх і всього. 

 

Звідки черпає натхнення?

Іллюстраторка Маша Фоя для бренду Гіфті

Натхнення завжди зі мною, але звісно мене дуже надихають подорожі, фільми, музика і звичайно люди, що поруч і підтримують мене. Ну і окремо великий шмат натхнення мені дають мої тваринки. Настільки я їх обожнюю, що навіть зробила собі татуювання моєї Арни, що несеться на зустріч пригодам:))


Ось мій невеличкий список (тих що одразу згадала) українських ілюстраторів, за якими із задоволенням слідкую: Сергій Майдуков, студія Аґрафка, Анастасія Стефурак, Анна Іваненко, Женя Полосіна, Аня Сарвіра, Поліна Дорошенко, Женя Гайдамака, Марія Кінович, Грася Олійко, Наташа Левицька, Інна Руда.
Для початківців та вже професійних ілюстраторів я б радила курси в Прожекторі, впевнена що кожен зможе отримати там багато користі та натхнення.

Фото: Софія Брованюк

Instagram Маші Фої: @foya_illustrations

 

 


Також читайте в блозі: 

ЛЮДИНА, ЩО СТВОРИЛА ГУСЯ! ІНТЕРВ'Ю З ХУДОЖНИЦЕЮ - НАДІЄЮ КУШНІР

GIFTY PEOPLE. 5 COOL STORIES СЕРГІЯ МАЙДУКОВА

GIFTY PEOPLE. 5 COOL STORIES ЖЕНІ ГАЙДАМАКИ