Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

У статті йтиметься про техніки, які допомагають знаходити незвичні рішення, правильно фіксувати ідеї, насолоджуватись кольором, керувати формою, створювати настрій і розслаблятися під час малювання.

Віолетта Борігард - українська художниця, засновниця авторських художніх онлайн-марафонів і курсів, любителька та ілюстратор книжок ділиться з нами своїми техніками ведення блокнота.

 

Українська художниця Віолетта Борігард автор марафонів та курсів

 

Одного разу я вирішила, що у мене не буде окремих блокнотів для малювання, для справ і самопізнання. Я буду фіксувати своє життя в одному місці. Блокнот-книга – це як територія для дослідження себе. В один такий вміщується 2-3 місяці. У мене є залізна звичка записувати всі ідеї й думки, не оцінюючи потенціал: відразу фіксувати в блокноті.

 

Блокнот-книга – це як територія для дослідження себе.

 

Де оформлювати власні ідеї?

Часто відмінна ідея приходить частинами. Переглядаючи кілька окремих фраз, можна помітити, як вони утворюють нову ясну думку або тенденцію. Якщо незвичайні думки відвідують мене за кермом – пишу на диктофон смартфона й обов'язково даю заголовок цій ідеї. Календар справ у мене паперовий, з місцем для записів, на стіні висить. Додатково роблю замітки в додатку Evernote.

 

Блокнот для творчоті Артбук Море з іллюстраціями

 

Як я веду блокнот?

Перш за все, я уважно його обираю. Ідеально, якщо він нерозлініяний, з кремовим папером, має розмір А5. Обкладинка повинна надихати. Все-таки, з цією штукою мені бачитися щодня цілих 3 місяці. Я навіть вигадую назву для обкладинки, ніби переді мною книга про мої пригоди. Потім, звичайно ж, так і відбувається: як шматок життя назвала, так його і прожила.

Що відбувається в моїх блокнотах:

 

Скетчбук Moon та Water від художниці Борігард

 

• Завжди пишу дату. (Це потішно потім бачити вік ідей або час, який знадобився для пошуку відповідей на питання).

• Важливі внутрішні фрази або питання записую по одному на листок фломастером. А іноді навіть на весь розворот.

• Хвалю сама себе сердечками, зірками, чим завгодно. Якщо не я – то хто?

• Чесно пишу про свої стани.

• Використовую різноманітні техніки для пошуку неочевидних рішень, генерації ідей.

• Дозволяю собі творчо тупити: малювати і писати непотрібні речі для відпочинку або розігріву уяви. Для цього існують спеціальні техніки.

• Тема-дослідження. Коли я беру участь у черговому марафоні, і мені потрібно, щоб уся інформація про нього була в одному місці, я веду блокнот із зворотного боку. Виходить так, що якщо гортати від початку – бачиш звичайний потік життя. Якщо перевернути й дивитися з кінця – конспект на тему. Наприклад, курсу зі сторітелінгу або ще чогось подібного.

 

Які ТЕХНІКИ для ведення креативного блокнота я використовую?

 

Креативні скетчбуки Moon та Water від Гіфті

 

Якщо потрібно спіймати ідею

У мене є велика колекція технік на тему креативного мислення. Ось одна з них.

Техніка "Фрази-світлячки":

16 особистих асоціацій для нових ідей або для дослідження теми.

Як робити:

1. Виділити собі спокійний час.

2. Написати тему дослідження у вигляді одного слова або простої фрази великими друкованими літерами вгорі аркуша.

3. Записати в стовпчик 16 фраз, які першими спадуть на думку щодо цієї теми. Це можуть бути окремі слова, вислови, асоціації.

4. Далі граємося зі списком: беремо перші дві фрази, з'єднуємо їх і дивимося, що виходить. Якийсь новий сенс? Або додаткова асоціація? Тобто перша і друга фраза перетворюються на щось нове.

(Наприклад, тема дослідження "Що для мене важливо". Перші дві фрази "правильно відпочивати" і "передавати свій досвід" можуть перетворитися на "писати про відпочинок і мої техніки розслаблення", або на "розповідати про свій досвід в атмесфері відпочинку, не в місті", або "передавати свій досвід легко, ніби це відпочинок ".

Або ж дві фрази "бути в ритмі з природою" і "першою відчувати тренди" можна перетворити на "будувати свої програми, орієнтуючись на тренди і природні ритми", або "шукати тренди в природі" і т.д.)

Дуже важливим є розслаблений стан. Якщо ви будете намагатися "витрясти користь" із кожного слова, це просто призведе до ступору.

 

Блокнот для записів та творчості Gifty  

 

5. Потім з'єднуємо в одну третю і четверту. Далі – п’яту й шосту. І так до кінця. Виходить вісім нових фраз.

6. Тепер знову беремо першу і другу та перетворюємо на нове. Третю і четверту, п'яту і шосту, сьому і восьму. Усього залишається чотири фрази.

7. Чотири фрази об'єднуємо в дві. Дві в одну, – і ось це ваше основне послання на тему.

У мене, як правило, трапляються цікаві знахідки прямо в другому списку.

Якщо фінальна фраза вийшла правильною, тобто я дивлюся на неї і відчуваю "Ого! Клас! Це воно!", я обов'язково записую її окремо. Вона ще деякий час буде наштовхувати мене на правильні думки, допомагати.

Приклади тем для досліджень: "Особисті пріоритети", "Задоволення", "Гроші", "Що я відчуваю до людини", "Мій шлях", "Мене надихає", "Причина" і т.д.

 

Щоб виділяти найважливіше, знайдіть свої шрифти

 

Шрифти іллюстраторки Віолетти Борігард

 

1. Шрифт-інсайт: коли прийшла думка, треба швидко і яскраво її зафіксувати.
2. Крім звичайного рукописного шрифту я використовую додатковий свій "КАПСЛОК".
3. Шрифт, який мені легко писати і який читається з першого погляду.

Як робити:

Візьміть одну фразу і напишіть її декількома способами, різними матеріалами.
Можна спробувати повторити чиїсь рукописні шрифти. В інстаграмі зараз багато такого. Головне – вам повинно бути легко писати і легко зчитувати його.

 

Приклади створення творчих шрифтів для блокнотів

 

 

Медитативне малювання, щоб трохи відволіктися від справ

Техніка "Малюнки-тіні":

Усе просто: яскравого сонячного ранку підкладайте свій блокнот під тіні, що утворюються від квітів у вазі, та обводьте контури. Накладайте тіні одна на одну хоч нескінченну кількість разів. Далі можна лишити так, а можна прикрасити олівцями або фломастерами як класичну розмальовку. До речі, ця вправа ще й розвиває відчуття композиції. Оскільки ранкові погожі дні видаються нечасто, можна відразу зробити кілька листочків-заготовок.

Секрети медитативного малювання разом з Гіфті

 

Мої улюблені матеріали:

Фломастери Марко, двосторонні маркери з Miniso, блокнот Gifty.

Переходьте на сайт Віолетти і підписуйтесь на її сторінку в Instagram.

Фото: Саша Шергіна

Локація: Spaces Maidan Plaza

 

 


Дивитись також :