Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Ми поговорили із захисницями та волонтерками про їх військове та цивільне життя, нові обов’язки та випробування, а також торкнулися дуже дискутивної нині теми — ставлення до 8 березня. 

Таня:

... наша країна така унікальна, сильна та безстрашна!

 

- Ким ти була в цивільному житті до повномасштабного вторгнення та ким працюєш на фронті?

До повномасштабного вторгнення я була керівницею приватного закладу «Успіх», який є популярним як в Україні, так і за кордоном. Він займається розвитком діток від 1 до 17 років, має велику кількість направлень. Працювала, їздила по містам області, розвивалися. Ну а 24-го все різко змінилося: на роботу не вийшла, одразу зброю взяла до рук.

Зараз я стрільчиня та психологиня. Хлопці та дівчата знають, що я опора і підтримка у будь-який момент дня і ночі.

- З якими труднощами жінки-військовослужбовці стикаються на фронті?

Я не стикалася із гендерною дискримінацією. Зараз у мене друга військова частина, і в обох мене поважали. Я цінувала й ціную кожного побратима, я знаю що я можу на них розраховувати, так само як вони на мене. В моєму серденьку назавжди всі ті, хто віддав життя.

Цивільні мають нас поважати та розуміти, що ми не через гроші там, а через рідних, через свободу і честь нашої країни та народу. Підтримати нас можна навіть нормальним відношенням! Життя не коштує тієї суми. Нехай цінують, а не знецінюють.

- Розкажи про своє ставлення до 8 березня?

На мою думку все ж таки краще змінити дату для наших жінок, адже ми заслуговуємо на день, який цілком присвячений нам. Це свято має бути, і саме окрема дата, адже наша країна така унікальна, сильна та безстрашна!

Іра:
Мені всі говорили, що треба йти в «Дитячій світ» за одягом.
 

- Ким ти була в цивільному житті до повномасштабного вторгнення та ким працюєш на фронті?

За освітою я лікар-педіатр, але мало працювала за цією спеціальністю. 

До 24.02.2022 була провізором в аптеці Доброго Дня та педіатром у вихідні дні, а паралельно втілювала в життя мрію: стала тренером тренажерного залу в одному зі спортивних клубів «Атлетіко». Медицину любила ще з дитинства, тому не шкодувала про вступ до медичного вузу. Зараз я – бойовий медик взводу.

- Як виглядає твоя фронтова рутина? Що залишилося з цивільного життя?

Моє завдання — відповідати за здоров’я особового складу, надавати їм допомогу, працювати в медичному пункті, навчати тактичної медицини, та бігати за ними з турнікетами. З цивільного життя залишилися лише спогади, друзі та рідні. Бо навіть улюблені сукні змінилися на форму піксель від @by.vtrnk або мультикам від @zemliachky.ukrainian_front. До речі дівчатам дуже личить.

- З якими труднощами жінки-військовослужбовці стикаються на фронті?

Для початку це проблеми з формою та взуттям, бо не було потрібних розмірів. Мені всі говорили, що треба йти в «Дитячій світ» за одягом.

Складно було пристосуватися, а саме — підкорятися. Батьки хвилювалися, бо завжди говорили, що я погано слухаю й не можу мовчати якщо із чимось не згодна, тому мене захочуть вигнати звідти. 

Також це відразу велика кількість чоловічої уваги та їх жарти. Мабуть як і всі чула коментарі щодо критичних днів та всіляких “дівчачих речей”. Більшість чоловіків вважає, що жінки не можуть бути корисними на фронті.

- Який найдивніший подарунок ти отримувала?

Напевно це був стрибок з мосту в Запоріжжі який я отримала від друзів, хоча вони знали що я боюся стрибати.

- Розкажи про своє ставлення до 8 березня?

Не можу сказати що я прихильниця цього свята. Що точно: нас, дівчат, потрібно любити щодня, а не тільки один раз на рік. Потрібно вносити нові традиції в життя, адже кожного 8 березня, коли ви вітаєте жінок зі святом весни, тюльпанів краси та цвітіння, ви повертаєтесь у період СРСР, який викривив і знівелював суть цього важливого свята. В кожного своя думка на рахунок 8 березня. Думаю, більшість погодяться, що не обов’язково чекати один день на рік, щоб зробити приємне – дівчині, дружині, мамі чи бабусі.

Аня:
... я перша в черзі оперативних чергових як найбільш досвідчена в цьому на сьогодні.
 

- Ким ти була в цивільному житті до повномасштабного вторгнення та ким працюєш на фронті?

Дякуючи моїм колегам та керівнику, я й зараз можу працювати на тій самій посаді менеджерки з продажу лабораторного обладнання. Мене підстраховують якщо раптом не маю зв’язку або доступу до комп’ютера. Це віддалена робота у меншому обсязі, але працювати доводиться,  адже добровольці територіальної оборони (ДФТГ) не мають обов'язкового фінансування. Та й інколи робота допомагає трохи відволіктися від того жаху, що відбувається навколо...

В теробороні мій шлях був тернистим, і з 24 лютого я проходила його з коханим. Були медиками, оперативними черговими, працювали в штабі. У червні хлопець зробив мені пропозицію, а у вересні навіть вдалося організувати весілля.

Зараз я командир відділення. В моєму підпорядкуванні 11 чоловіків, я проводжу навчання, розподіляю людей по постам та змінам, веду документацію. Також всілякі організаторські штуки: пишу волонтерам, намагаюсь знайти допомогу для своїх, та й сама чергую не рідше хлопців. Якщо є необхідність, я перша в черзі оперативних чергових як найбільш досвідчена в цьому на сьогодні. Ще займаюсь веденням онлайн документів для всього ДФТГ.

- Як виглядає твоя фронтова рутина? Що залишилося з цивільного життя?

Зміни зазвичай тривають до 8 годин, тому труднощів зі звичайними речами зараз немає. Проте завжди готова до роботи щоб в разі необхідності збір займав не більше 5 хвилин: рація під боком, повністю зібраний рюкзак з аптечкою, набоями, складена амуніція. Навіть за звичкою сплю в термусі.

Я вже геть забула, що таке косметика, та взагалі не парюсь в чому вдягнена якщо не на службі. Це зручно й звично вже. Але якщо чесно, вже трохи хочеться вдягнути сукню, нарядитись і побути дівчинкою.

- З якими труднощами жінки-військовослужбовці стикаються на фронті?

Гендерна дискримінація скрізь, і це насправді болюче та актуальне питання.

На самому початку мені відмовляли у зброї, тренуваннях та перебуванні на постах. Лише після того, як у нас провели змагання зі стрільби і я зайняла 2 місце серед 300 чоловіків — лише тоді переді мною вибачились і питання наявності у мене зброї та виконання завдань на рівні з усіма не піднімалось.

Чомусь чоловіки на фронті можуть робити багато помилок, але потім довести, що вони достойні. А от жінка від початку "не здатна", й має дуже довго доводити, що це не так.

- Як почалася твоя співпраця з фондом Землячки?

Із Землячками мене познайомив інстаграм коли я намагалась знайти хоч десь потрібний розмір форми та взуття. Я написала Ксенії за порадою де усе взяти, проте у відповідь отримала "Нам за тиждень прийде форма та взуття, і ми відправимо все безкоштовно". Крім форми та взуття була ще ціла коробочка з гігієнічними засобами. Радості не було меж!

Зі свого боку теж намагаюся допомагати фондам та окремо знайомим. Завжди знайдуться жінки та чоловіки, кому допомога просто необхідна, і всі ми маємо робити свій вклад у перемогу.

- Розкажи про своє ставлення до 8 березня?

Я взагалі дуже люблю свята, будь-які. Принаймні до війни любила, бо зараз це звичайні дні для мене. Взагалі не хочеться святкувати у ті самі дні, що й святкує росія. 

Вважаю що свято для жінок має бути, але в іншу дату, прив'язану до визначних подій з жінками в Україні. Ідея «Дня української жінки» 25 лютого на честь дня народження Лесі Українки здається мені вдалою. Враховуючи, що це й ще наступний день від вторгнення — це ще більше підкреслить важливість та силу українських жінок.

Вікторія:

Для військових юристів зброєю виступає не автомат, а буква закону, слово.

 

Розкажу лише про свою професію.

Я — військова юристка, і в лавах Збройних Сил України вже майже 12 років. З дитинства мріяла бути військовою та вже в 17 років прийняла присягу на вірність Українському народові.

Для військових юристів зброєю виступає не автомат, а буква закону, слово. Адже словом можна і помилувати, і вбити. 

Ксюша
Ми з чоловіком відкрили ГО «Землячки» абсолютно не заплановано.
 
 

- Як виникла ідея створити фонд? 

Ми з чоловіком відкрили ГО «Землячки» абсолютно не заплановано.

24.02 рідна сестра мого чоловіка приєдналася до лав ЗСУ і ми підтримували її, потім її посестер, а потім всіх, хто до нас звертався. Почали розповідати про жінок-військових на нашій сторінці в інстаграм та через особисте спілкування дізнавалися про необхідне для захисниць. 

- З якими труднощами найчастіше стикаєшся у роботі? 

Не вистачає мені годин в добі. Наша команда маленька, але ми всі "люди-швейцарські ножі", ми всі робимо все. Нас 8 і ще команда піару, яка на відстані робить великі справи для популяризації нашої роботи та пошуку партнерів.

- Як працює фонд «Землячки»? Що потрібно зробити, щоб отримати допомогу?

Все дуже просто: пишіть запити в дірект або в телеграм (на номер, вказаний в інстаграмі). Небайдужі українці відправляють або необхідні реч,і або підтримують донатом. В нас кількість запитів зростає щодня, тому підтримка надзвичайно важлива, і чим більше нас підтримують, тим ефективніше ми підтримуємо жінок на фронті.

- Які проблеми найчастіше виникають у дівчат-військових? Чи стикалася ти з гендерною дискримінацією у реалізації справ фонду? 

Проблема в нас у всіх одна — ворог. Від того велика необхідність у всіх військових незалежно від гендеру — зброя. 

Але я завжди кажу про піраміду потреб. Для того, щоб наші захисниці могли якісно виконувати свою роботу, їм має бути комфортно. Тому форма та взуття має бути за розміром. Одяг — з урахуванням фізіології. Амуніція — полегшені. Все просто. Над цим і працюємо. 

- Розкажи про своє ставлення до 8 березня?

День прав жінок — класний день. Можливість подякувати, нагадати собі про самоповагу та підтримати одна одну. 

Зараз багато жінок приєдналися до армії. І не через те, що все життя мріяли бути військовими, а тому що стали на захист дому і близьких, бо відчувають таку готовність і морально і фізично. Тому в цей день — підтримати захисниць донатом замість букету квітів — крута можливість. Разом переможемо!


АКЦІЯ: Підтримай землячок і отримай пін в подарунок!

  1. Зроби донат на будь-яку суму у благодійний фонд "Землячки".
  2. Прикріпи скрін донату під час оформлення замовлення в інтернет-магазині Gifty або в наших соцмережах.
  3. Отримай пін "Пташка" з колекції "Неофолк" Інни Рудої в подарунок.

*Акція діє на замовлення, оформлені в період з 8-го до 20-го березня (включно).

**Замовити можна будь-який із товарів нашого виробництва.


 
Підтримати фонд можна за реквізитами 5457 0822 2268 5591 або лінком банки Монобанку.