Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

Як народжуються бестселери? Як створити колекцію за рекордні строки і підкупити киян, не будучи киянином? Як «Всі. Свої» запустили хвилю подій маленькою умовою? І, нарешті, хто такий Олександр Шатохін і з чим його їдять. Читайте інтерв‘ю, зібраному з уривків розмов та записаному під час відкриття його виставки «Неймовірний Київ» у Gifty. 

 

– Саша, скажи, перш за все, як так сталося, що ти так смачно намалював Київ, перебуваючи в Сумах?

– Ну, в Києві я був. Я кілька разів приїжджав у столицю – на «Книжковий Арсенал» і так, погуляти. Пару років тому з дружиною жили тут півтора місяці, щоб спробувати відчути місто, чи буде нам комфортно сюди переїхати з часом, коли наш син вступатиме до ВНЗ. І зрозуміли, що то любов! Тож київська тема мені «відгукнулася». 

 

Олександр Шатохін - український ілюстратор

 

Допомогло також те, що це була справді колаборація: ми зі Світланою Грибенюк, мамою бренду Gifty, разом визначали які сторони Києва хочеться показати, з яким настроєм, які обрати надписи. Наприклад, Київ Булгаківський (містичний), Київ смачний (з київським тортом), Київ мистецький (ідея обіграти скульптуру «Дощ» на Пейзажній алеї), Київ спокійний (про дідусів-шахістів, що облюбовали парк Шевченка для своїх партійок).

Тобто я отримав певні ідеї, від чого відштовхнутися. Хотілося, щоб кожен сюжет мав реалістичні, впізнавані символи Києва, і в той же час з сюровими деталями, які цікаво розглядати.

 

Постери з Києвом від Шатохіна

 

– Що було самим цікавим в роботі над колекцією? Є улюблені роботи?

– Сподобалося робити метаморфози пам’ятників, намагатися показати звичні речі, якісь місця, до яких всі звикли й перестали помічати, з нового ракурсу. Але, у той же час, показати Київ як він є.

 

– Так, тобі це чудово вдалося! Яке твоє улюблене місце в Києві?

– Люблю Поділ.

 

– Розкажи про себе. 

–  Я закінчив художню школу й педагогічний університет. Але універ мені мало що дав, по суті все що маю – отримав самоосвітою. 

Співпрацюю як книжковий ілюстратор з агентством Illustra, видавництвами дитячих книжок «Крокус» та «Maмiно», «Видавництвом Старого Лева». Випустив близько шести книжок, для деяких обкладинки робив.

До речі, на виставку прийшло кілька гостей з різних видавництв, з якими ми вперше зустрілися вживу, і це дуже приємно!

 

Не банальні сувеніри з України від Олександра Шатохіна

 

– На яку книгу ти б хотів отримати замовлення як ілюстратор? 

– Насправді, мені б хотілося робити більше своїх проектів. Але якщо говорити про інших авторів, то це «Пітер Пен».

 

– А кого б ти міг назвати з улюблених ілюстраторів?

– Це Еванс Брехт, Сант'яго Сіквейрос, Ісідро Феррер, Вольф Ерльбрух і українські ілюстратори Анна Сарвіра та Сергій Майдуков.

 

– В якому середовищі ти виростив свій талант? Є митці в роду? Чи дружина також з творчих? 

– Мій батько трохи малював. Моя дружина Юля також творча, вона займається пісочною анімацією і адмініструє таку студію в Сумах. А ще захоплюється психологією. Якщо будете писати щось про неї у статті, передайте, що я її люблю;) 

Я постійно багато малюю. Тому завдання з короткими дедлайнами для мене завжди виклик. Пам‘ятаю, як в 2019 прийшло завдання створити 313 ілюстрацій за 1,5 місяці для календаря Gifty “Inspiring Calendar” з надихаючими цитатами. 

 

Виставка Шатохіна в Гіфті

 

Світлана:

– Так, це був цікавий досвід, моє перше замовлення Саші. На моє превелике здивування він не лише вклався у короткі терміни, а намалював на два тижні раніше, ніж ми домовлялися! До речі, той календар з англійськими цитатами та QR-лінками на TED-виступи ми випустили тиражем 2000 шт і продали за рекордні строки – 2 місяці. Скоро плануємо повторний тираж, багато хто запитує. З деякими ілюстраціями ми також зробили магнітні листівки та магнітний планер.

 

Сувеніри з Київа, які хочеться взяти на пам'ять

 

Але я б хотіла розповісти про колекцію, присвячену Києву, і поділитися невеликою передісторією цієї виставки. 

Я не планувала робити київську колекцію цього року. Справа в тому, що я робила кілька спроб раніше, бо мені завжди боліло, що на тему Києва мало якісної сувенірки. Я замовляла малюнки про столицю трьом доволі потужним ілюстраторам, і отримала досить цікаві роботи, але ми не пустили нічого в друк. Мені не вистачало в них легкості і настрою, атмосфери нашого міста. Рада, що Олександру вдалося.

На початку травня ми з Gifty вирішили зареєструватися на маркет «Всі. Свої» і дізналися, що умовою участі є наявність сувенірки з символікою Києва, бо ярмарок був якраз 30 травня, на День міста.

Ми зробили сет магнітних листівок з Гусем, наклейки «Сленг жителів Києва» у колаборації з Вадимом Кириленком (@vadulya) і замовили чотири сюжети для магнітних листівок Саші Шатохіну. Це все було одночасно, і особливих великих очікувань я не мала. Але коли ми з командою побачили перші ескізи Олександра, то відразу закохалися в його малюнки. До того ж всі одностайно, чого практично ніколи не буває. 

Отже, ми вирішили продовжити серію і зробити ще сумки (трохи згодом) та календар, а також лімітований тираж постерів. Тому замовили Саші ще 8 ілюстрацій (тобто всього 12). А так як всі вони вийшли досить вдалі, то прийшла ідея зробити виставку його робіт в Gifty з теплим відкриттям і святкуванням цієї арт-події. 

 

Саша Шатохін підписує постери з Києвом

 

Захід вийшов і правда теплий. Прийшла купу народу, Саша намалював силу-силенну унікальних автографів з різними персонажами, купили багато його художніх робіт – постерів і листівок – і просто класно провели час. 

І ще цікаво от що:  мені почали писати екскурсоводи з пропозицією приводити до нас групи туристів, щоб «затаритись» київськими сувенірами, побачити виставку Олександра Шатохіна і просто відпочити з лимонадом у нашому закритому дворику. 

Так що ніколи не знаєш, до чого дійдеш. Часом одна маленька умова може спричинити низку цікавих подій!

Я неймовірно рада, що моя мрія здійснилась і завдяки Саші Шатохіну кияни отримали сувенірку, якою хочеться ділитись!

 

P.S. Більше фото з виставки у Facebook:)


Колекцію «Неймовірний Київ» дивись тут!>>

А тут колекція "INSPIRING" від Олександра Шатохіна та Gifty 


Почитай також: