Відповімо на всі Ваші запитання:)


Відповімо на всі Ваші запитання:)

60% Любов | 30% Магія | 10% Безумство

У дворик Gifty завітав особливий гість — відомий письменник, яскравий представник сучукрліту, художник і взагалі Митець у глобальному сенсі Лесь Подерв‘янський. Розповідаємо, як це було. А також про те, чи можна виграти суд у ЦК Компартії, та як відповісти дитині на питання «Тато, а що таке “п**дець”?». Цікаво? Тоді вперед.

З чого все почалося. Колекція інтерактивних чашок від Леся Подерв’янського та Gifty

Зробити колаборацію з Лесем Подерв'янським Світлана Грибенюк, засновниця бренда Gifty, задумала давно. Але щоб вийшло гаряче (а в такій справі інакше не можна), потрібно було зібрати докупи багато речей. Результатом зусиль, довгих обговорень та творчого пошуку стала колекція стильних інтерактивних чашок с QR-кодом, за яким доступні 33 п’єси Подерв’янського в авторському виконанні. Скануєш код на чашці, та кожен день слухаєш нову п’єсу. І так 33 дні, а потім — знову. 

 

Лесь Подерв'янський в шоу-румі Gifty

 

Попереджаємо, що колекція для тих, хто не боїться «міцного слівця», має гарне почуття гумору та ставиться до життя зі здоровою іронією:) Зізнаємося, трохи хвилювалися, як буде сприйнята ця серія. Бо цей подарунок вийшов не те що з перчинкою, а з самим гострим перцем. Але з радістю спостерігаємо, що чашка сподобалася.

Та все ж, вмикай обережно, коли купиш, бо це вибухова річ.

Чашки Подерв’янського з QR-кодом ще тільки вийшли у продаж, і відразу стався кумедний випадок за їх участю. До стенда з чашками підійшли тато з сином років п’яти-шести. Тато зацікавився QR-кодом і вирішив потестити, як це працює. А п’єсою, яка була доступна того дня, була п’єса «П**дець». Тож батько сканує код, і телефон на повній гучності голосом Подерв’янського читає заголовок. Всі в ступорі, потім всіх починає душити сміх. А дитина піднімає голову на батька і здивовано так питає: «Тато, а що таке “п**дець”?».

До речі, як відповісти дитині на це питання ми, насправді, не знаємо:) Можливо, однією з відповідей могло бути: «Це те, що тільки що відбулося». 

 

 

Про Леся, сучукрліт, «міцне слівце» та самовизначення Митця у світі

Лесь Подерв’янський — відомий український драматург, письменник та художник, культова персона сучукрліту. Він нащадок мистецької родини і «головний матерщинник» України в одному обличчі. Автор влучних фраз, які розходяться на цитати. Його іронічні п’єси — це квінтесенція правди життя, виражена найточнішими словами.
 
Митець завітав до шоу-руму Gifty, де поспілкувався з шанувальниками, підписав чашки та розповів купу дивовижних історій зі свого життя. Про те, про що зазвичай не пишуть у статтях та вікіпедіях. Ділимося з вами цим ексклюзивом.

 

 

Історія №1. Про село на Полтавщині і «науку» матерщини

Лесь Подерв’янський у своїх п’єсах говорить все точно в ціль та не соромиться міцного слівця. Що й подобається його шанувальникам. Проте, хто б знав, що «любов» до матів письменнику ще у дитинстві «прищепив» друг його діда. Діло було у селі на Полтавщині, де письменник проводив багато часу. Час не пройшов даремно. Цей дідів товарищ так смачно лаявся, що маленький Лесь був вражений і вирішив перейняти досвід, судячи з усього, багатий.

 

Історія №2. Про те, як подати в суд на ЦК Компартії і… виграти

Щодо самого дідуся Леся, то він точно був людиною унікальною і також творчою. Він працював, як би сказали зараз, дизайнером-ілюстратором, а тоді — художником-декоратором. Одного разу він отримав замовлення на декорування Музею Леніна (сьогодні Будинок вчителя в Києві), за яке йому, в результаті, не заплатили. Тоді він подав позов до суду на замовника — ЦК Компартії України — і виграв його!

Після цієї історії стає зрозуміліше, звідки у Леся його сміливість рубити правду направо й наліво. Це все гени!

 

Історія №3. Про творчу родину, малювання та творчість як стиль життя

Більшість людей знає Леся Подерв’янського як крутого українського письменника, яскравого представника сучукрліту, автора влучних п’єс на злободенні теми. Але, мало хто знає, що він професійний художник, навчався станковому та театральному живопису, а також графіці у Київському художньому інституті й досі активно малює. Його дід художник-декоратор, батько художник, мати мистецтвознавець, перша дружина та донька також художники. 

На питання, ким себе більше відчуває — письменником чи художником, Лесь Подерв’янський відповідає словами Марселя Дюшана: «Все, що робить художник, є мистецтвом».

 

Звичайно, це далеко не всі історії, якими може поділитися з нами Митець. Та як будь-який справжній художник, Лесь Подерв’янський розповідає свої історії через свою творчість. 33 п’єси, прочитані голосом автора, чекають на вас разом з інтерактивною чашкою з QR-кодом у колекції Леся Подерв’янського + Gifty.

Круті ілюстрації до чашок точно у настрій зробив талановитий український художник і книжковий графік з Дніпра Максим Паленко. 

 

На фото: Максим Паленко з інтерактивною чашкою Леся Подерв’янського «Налийте»  

 

Інтерактивні чашки з п’єсами Леся Подерв'янського можна придбати лише в Gifty, фан-шопі Леся Подерв’янського та на деяких арт-зустрічах Митця.


Фотограф: О. Пономарьов


КОЛЕКЦІЯ «ЛЕСЯ ПОДЕРВ’ЯНСЬКОГО + GIFTY


Почитай також: